Salontafel decoratie; 13 leuke ideeën om de tafel te decoreren

De salontafel wordt soms ondergewaardeerd in het interieur. Alles over decoratie op je salontafel lees je in dit artikel. Dus ben je op zoek naar ideeën en tips voor salontafel decoratie? In dit artikel geven we tips voor salontafel decoratie in landelijke stijl maar ook onder andere industrieel en modern. Lees snel verder voor de leukste tafeldecoratie!

De salontafel valt op!

De salontafel is weliswaar niet zo groot, maar valt wel op doordat deze niet alleen veel gebruikt wordt, maar ook een duidelijke positie binnen het interieur heeft. Met leuke tafeldecoratie tover je de salontafel om tot een ware eyecatcher.

Minimalistische aankleding

Is je stijl minimalistisch? Zorg er dan voor dat ook je salontafel een minimalistische aankleding krijgt. Hierbij is het vaak al voldoende om te gaan voor één duidelijke eyecatcher. Een grote bos bloemen in een grote vaas bijvoorbeeld. Of ga voor nuttige decoratie, zoals kaarsen of tijdschriften. Sla niet door in je boeken en tijdschriften. Het blijft wel een tafel, geen boekenkast.

Gebruik een dienblad; creëer een strak design

Decoratie kan ook strak worden weggezet. Kies bijvoorbeeld voor een grote schaal of dienblad. Deze kun je vervolgens decoreren met kaarsen en bloemen. Je kunt dit vervolgens zo druk en strak maken als je zelf wilt. Zet kaarsen met verschillende hoogtes op een rij voor een strak maar speels effect. Of ga voor een meer vrije sfeer door alles her en der op de schaal/het dienblad te plaatsen. Doordat het op het dienblad blijft, blijft het namelijk wel netjes ogen.

Ook leuk: pas de schaal aan, aan het seizoen. Zo heb je niet alleen elke keer iets nieuws in huis, maar past het ook geheel bij de buitensfeer. Hierbij kun je denken aan kerstballen rond kerst, herfstbladeren en dennenappels in de herfst en fel gekleurde bloemen in de zomer.

Dienbladen zijn ook erg handig als je iets van stof als salontafel gebruikt. Het zorgt voor net dat beetje extra stevigheid.

Door middel van kleine dienbladen kun je groepen met decoratie decoreren. Bijvoorbeeld een groep met kaarsen en een groep met bloemen.

Planten & bloemen

Planten doen het altijd goed op een salontafel. Kies voor een bloempot of ga juist voor een duidelijke vaas met kleurige bloemen. Hoe je het ook wend of keert, bloemen geven je huis net wat meer zen gevoel. Let er wel op dat het echt van belang is welke bloemen je kiest. Het is niet prettig als je languit op de bank gaat liggen en je zicht compleet wordt ingenomen door een bos bloemen. Bloemen moeten niet te hoog zijn. Door te kiezen voor een glazen vaas voorkom je dat een ruimte kleiner/smaller lijkt.

Kaarsen

In de zomer en in de winter, kaarsen doen het altijd goed. Mix en match verschillende hoogtes met elkaar of ga juist voor één grote kaars of kandelaar.

Gebruik het juiste materiaal

Decoratie op de salontafel (en elk soort tafel trouwens) kan niet opvallen als het van hetzelfde materiaal is gemaakt als de salontafel. Hout op hout is daarin echt een no go. Top combinaties zijn hout met ijzer en steen met natuurlijke materialen. Zo laat je zowel je tafel als je decoratie opvallen.

Gebruik de hele tafel

Gebruik de hele tafel. Decoratie hoeft echt niet alleen in het midden of in de hoek. Probeer een (vierkante of rechthoekige) tafel in je hoofd te verdelen in vier vlakken en plaats op elk van deze vlakken iets. Bij een ronde salontafel is het meestal wel het mooist om de decoratie in het midden te plaatsen.

De juiste tafel

Vergeet niet dat de salontafel zelf ook onderdeel is van de decoratie. Mix verschillende vormen en hoogtes aan kleine salontafeltjes met elkaar. Zorg ervoor dat de salontafel goed past bij de rest van het interieur.

Tips

Behoudt het geheel plaatje van de decoratie rustig door ervoor te zorgen dat de kleuren met elkaar matchen. Wat nog rustiger oogt, zijn kleuren uit dezelfde kleurfamilie.

Let op de juiste verhoudingen. Voorkom dat je op een grote tafel te veel kleine prullaria legt. Een grote tafel verdient grote decoratie.

Speel met zowel verschillende vormen als hoogteverschil.

Betrek indien mogelijk de muur bij het geheel. Dit kan vooral als je salontafel tegen een muur aanstaat. Speel dan bijvoorbeeld met een spiegel of fotolijst.

Woonmooier.nl
Logo