De leukste accessoires van riet

Natuurlijke materialen zijn helemaal in! Wat dacht je van rotan, riet en bamboe?  Ben jij op zoek naar leuke rieten accessoires? In dit artikel geven we je allerlei tips voor de leukste rieten woonaccessoires en de leukste rotan woonaccessoires. We geven je ook tips over hoe je rieten en rotan accessoires goed kan combineren en vertellen ook iets over het etnisch interieur. Lees verder voor de beste tips over rieten woonaccessoires.  

Wat is het verschil tussen riet en rotan?

Riet en rotan lijken veel op elkaar en zijn daardoor gemakkelijk door elkaar te halen. Riet is een grassoort en valt onder de waterplanten. Ondanks dat riet stevig is, is het niet stevig genoeg om daadwerkelijke meubels van te maken. Daardoor zie je riet juist veel terugkomen in accessoires zoals manden en schalen. Rotan lijkt veel op bamboe en komt van de rotanpalm. Rotan is dik en stevig en is niet hol. Vaak wordt bamboe ook in het rijtje genoemd. Bamboe is ook een grassoort, maar harder en dus steviger dan riet. Bamboe is hol van binnen (in tegenstelling tot rotan).

De voordelen van natuurlijke materialen

Het voordeel aan natuurlijke materialen als riet en rotan, is dat het eigenlijk in elke interieurstijl en inrichting wel past, omdat het veelzijdig is en gemakkelijk met andere materialen te combineren is. Natuurlijke materialen zijn ook helemaal hip en de populairste materiaalsoorten van dit moment. Men is tegenwoordig meer bezig met het milieu en bewust leven en wil deze sfeer graag doorzetten in de woning door de natuur in huis te halen. En hoe wil dat beter dan met mooie planten en natuurlijke materialen? Natuurlijke materialen zijn daarnaast ook nog eens tijdloos. Ze gaan lang mee en zijn daarmee ook nog eens duurzaam. Een ander voordeel van rotan en riet is het feit dat het stevige en flexibele materialen zijn. Hierdoor zijn ze in nagenoeg elke vorm te creëren en daardoor uitermate geschikt om accessoires en meubels van te maken. Tot dusver alleen maar voordelen!

Zijn er nadelen? Ja, er is één groot nadeel. Rotan wordt weliswaar veel gebruikt als materiaal om meubels zoals stoelen van te maken, rotan is juist niet comfortabel om op te zitten. Gelukkig los je dit gemakkelijk op met lekkere kussens, vachten of plaids. En de combinatie voorkomt ook weer het ‘te’ gevoel én geeft extra sfeer en warmte. Het heeft natuurlijk ook andere nadelen en één daarvan is het feit dat het al snel te wordt. Te veel rotan en riet in huis kan juist weer een erg druk en chaotisch effect opleveren. Je kunt dan ook het beste riet en rotan met andere materialen mixen.

Het etnisch interieur

Rieten en rotan woonaccessoires passen goed bij een etnisch interieur. In een etnisch interieur wordt gebruik gemaakt van warme kleuren en natuurlijke materialen, met invloeden van buitenlandse sferen. De meubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, riet en rotan kunnen gecombineerd worden met speelse patronen. Een etnisch interieur is vooral sfeervol en warm en lijkt vol te zitten met verhalen uit andere culturen. Gelukkig passen rieten woonaccessoires in nagenoeg elke interieurstijl en inrichting. Zo kun je riet bijvoorbeeld goed combineren met wit en daardoor past het ook goed bij o.a. het Scandinavisch interieur.

Welke kleuren passen bij riet en rotan?

Bij rieten en rotan accessoires passen warme aardetinten goed. Enkele voorbeelden zijn bruin, goud, oker, geel, rood en oranje. Het is belangrijk om hierbij een goede combinatie te vinden tussen felle kleuren als rood en aardtinten als bruin. Zo zorg je voor sfeer, maar behoudt je ook rust. Rotan en riet passen ook goed bij wit en Bohemian kleuren en zijn ook goed te combineren bij groen, zoals grote kamerplanten.

Tips voor accessoires

Inmiddels weet je meer over rotan en riet en waarom het zo in is tegenwoordig. Hieronder geven we enkele tips voor de leukste rieten en rotan accessoires:

Opbergen

Wellicht ben je ze wel eens tegengekomen: rieten manden. Een rieten mand met deksel kan erg geschikt zijn als opberger of als wasmand. Maar een open rieten mand kan juist weer goed dienen als plantenbak. Want riet combineert juist leuk met planten!

Decoratie

Leuk als decoratie is een rieten schaal. Het lijkt wellicht simpel, maar is juist een mooie decoratie en het kan ook nog eens dienen als opberger. Wat dacht je van een grote schaal op een tafel in de hal? Stijlvol en zeer geschikt om je sleutels en andere kleine dingetjes in te leggen. Andere leuke decoratie is bijvoorbeeld een rotan spiegel.

Sfeerverlichting

Lampen van rotan zijn stoer! Rotan geeft een warme en buitenlandse uitstraling en is zeer geschikt als sfeerverlichting. Door de gaten in deze lampen valt het licht er op een andere manier doorheen, wat zorgt voor een creatief en uniek effect.

Stoelen

Deze is toch ook erg bekend: de rotan hangstoel. Hij is leuk en stijlvol. Vergeet hem alleen niet met kussens en vachtjes te bedekken, wil je ook nog comfortabel zitten! Tegenwoordig zie je ook veel rotan stoelen gecombineerd met een stalen onderstel. Dit is ook één van de combinaties die goed werkt als je rotan en riet wilt combineren met andere materialen om te veel riet en rotan te voorkomen.

Ook leuk voor buiten

Vergeet ook vooral niet dat rotan en rieten accessoires ook erg leuk zijn voor buiten! Niet alleen manden om je planten in te zetten, ook rotan lampen staan buiten erg leuk. Echter vraagt dit wel om onderhoud om te voorkomen dat het kapot gaat. Vooral regen kan een flinke boosdoener zijn doordat de weersinvloeden zorgen voor slijtage van de laklaag. Borstel regelmatig de meubels schoon, laat het goed drogen en breng weer nieuwe lak aan. Het vraagt wat onderhoud, maar dan kunnen je meubels heel wat jaren mee.

Woonmooier.nl
Logo