Het retro interieur; vintage inrichting voor je woning

Old school in het interieur: het retro interieur. Wat is het verschil tussen een vintage inrichting een retro inrichting? Wat is precies de retro stijl? In dit artikel vertellen we je meer over deze woonstijl en geven we tips en inspiratie.

Vintage versus retro

Vintage en retro worden weliswaar door elkaar gebruikt, maar betekenen iets anders. Vintage: een product dat ouder is dan de jaren ’80, een tweedehands product wat wordt hergebruikt. Retro: een nieuw product, waarvan het design gebaseerd is op (ongeveer) de jaren ’50, ’60en ’70.

De kenmerken van een retro interieur

Er zijn een aantal kenmerken die horen bij een retro interieur en die dus zeker niet mogen missen in een inrichting met retro inspiratie.  We zullen de kenmerken kort opnoemen en verder in dit artikel uitlichten.

Wat echt hoort bij een retro interieur:

  • Hout, zoals houten accessoires en houten meubels.
  • Ronde vormen, zoals ronde lampen.
  • Kamerplanten
  • Warme kleuren en veel kleuren door elkaar.
  • Drukke patronen

Kleurgebruik en patronen

De retro woonstijl laat zich kenmerken door warme kleuren. Je kunt dan denken aan gele, oranje, groene en blauwe tinten. De retro woonstijl laat zich ook kenmerken door het gebruik van meerdere kleuren door elkaar. Probeer dan de basis neutraal te houden, zodat je de combinatie van kleuren vooral terug laat komen in je accessoires en meubels. Wat dacht je van elke stoel aan je eettafel in een andere kleur bijvoorbeeld?

De retro stijl laat zich ook kenmerken door de drukke patronen in het behang en in de vloerkleden. Typisch voor de retro stijl zijn drukke ronde patronen of het visgraatpatroon, allebei natuurlijk met veel kleur. Misschien ben je in de woonkamer inrichting op zoek naar iets meer rust. Laat dan de patronen terugkomen in je wanddecoratie, zoals een schilderij.  

Materialen

Het meest gebruikte materiaal in een retro interieur is hout. Het hout kan en mag echt overal in naar voren komen, van de meubels tot aan de accessoires. Als je één geheel wilt maken, kun je het beste voor één houtsoort gaan. De houtsoort die het meest gebruikt werd in een retrostijl was een donker hout zoals eikenhout. Wil je juist wat meer speelsheid en dynamiek, kies dan voor verschillende houtsoorten. Wist je dat er zoveel hout werd gebruikt omdat hout één van de goedkopere materialen was? Veel materiaalsoorten waren schaars en dus prijzig na de tweede wereldoorlog.

Wat ook terugkomt aan materiaal in een retro interieur is leer, ribstof en kunststof.

Accessoires

Gave retro accessoires zijn bijvoorbeeld een retro lamp. Al eerder genoemd zijn de wanddecoraties met de retro patronen of bijvoorbeeld een retro patroon in een vloerkleed. Accessoires kunnen in allerlei kleuren gecombineerd worden, zoals geel en oranje.


Niet te vergeten zijn kamerplanten. Grote kamerplanten en verschillende kleine kamerplanten waren erg typerend voor de jaren ’70. Wat er ook goed bij past zijn plantenhangers. Een typische retro plant is de sansevieria en de cactus.

Meubels

Typische retrokenmerken voor meubels zijn knopen op de rugleuningen en ronde, smalle, schuine pootjes. Retro meubels lijken op hun eigen manier toch modern, doordat ze over het algemeen strak zijn afgewerkt. Daarnaast komen ronde vormen en zachte lijnen veel terug in de retro meubels. En niet te vergeten: kleur!   

Woonmooier.nl
Logo