PVC-tegels vs. keramische tegels: wat is de beste keuze voor mij?

Als je overweegt een tegelvloer aan te schaffen voor je huis of kantoor, sta je voor een belangrijke beslissing: wat voor tegels kies je precies? Twee veelvoorkomende tegelsoorten zijn de PVC-tegels en de keramische tegels; de één vervaardigd uit kunstmatig polyvinylchloride, de ander uit natuurlijk keramiek. Hierdoor hebben beide een eigen uitstraling en hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Laten we eens verder op deze tegels inzoomen om deze verschillen af te wegen!

PVC-tegels in een notendop

PVC-tegels of polyvinylchloride-tegels zijn gemaakt van de kunststof polyvinylchloride die bekendstaat om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Deze tegels kom je vaak tegen in commerciële ruimtes, maar ook voor woonhuizen hebben ze veel voordelen te bieden. Deze grootste voordelen zijn:

1.              De kosten

Het kostenplaatje zal altijd een van de eerste overwegingen zijn bij het kiezen van een materiaal voor op de vloer. PVC-tegels zijn over het algemeen relatief budgetvriendelijk, zeker in vergelijking met keramische tegels. Hierdoor kunnen ze erg aantrekkelijk zijn voor mensen met een beperkt budget.

2.           Installatiegemak

PVC-tegels zijn redelijk eenvoudig te installeren, zelfs voor doe-het-zelvers. Ze zijn meestal verkrijgbaar in handige kliksystemen waarvoor je weinig tot geen vloerlijm of speciaal gereedschap nodig hebt. Je bespaart hierdoor dus ook meteen op installatiekosten!

3.           Duurzaamheid

PVC-tegels zijn zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, krassen en vocht. Zelfs in ruimtes met veel (voet)verkeer behouden ze hun uiterlijk. Bovendien zijn ze vaak voorzien van een beschermende toplaag die helpt tegen vlekken en die gemakkelijk schoon te maken is.

4.          Geluidsisolerend vermogen

Een vierde voordeel van PVC-tegels is hun geluidsisolerend vermogen. Doordat ze geluid absorberen en het geluidsniveau in de ruimte verminderen, kunnen bijvoorbeeld appartementen en bovenwoningen hiermee worden geïsoleerd om aan de bouwvoorschriften te voldoen.

5.           Designmogelijkheden

PVC-tegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, waardoor je vloeren kunt leggen in vrijwel elke denkbare look. Dus wat jouw stijl of die van de ruimte ook is, er is altijd wel een tegel die daar perfect op aansluit.

Keramische tegels in het kort

Keramische tegels zijn een natuurlijke optie voor je vloer, gemaakt van klei die bij hoge temperaturen wordt gebakken. Hierdoor krijgen ze een harde en duurzame afwerking, plus een unieke uitstraling. Keramische tegels hebben de volgende voordelen:

1.              Uitstraling

Door de manier waarop ze geproduceerd worden, hebben keramische tegels van zichzelf een relatief warme, natuurlijke uitstraling die goed tot zijn recht komt in verschillende soorten binnen- en buitenruimtes. Daarbij zijn ze beschikbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen, patronen, kleuren en afwerkingen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel traditionele als moderne interieurs.

2.           Onderhoudsgemak

Keramische tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Een eenvoudige dweilbeurt is vaak voldoende om ze in topconditie te houden. Van zichzelf beschikken ze namelijk over een vuilafstotend laagje, waardoor enig vuil eenvoudig weggespoeld wordt.

3.           Waterbestendigheid

Doordat keramische tegels van nature waterbestendig zijn, zijn ze ideaal voor badkamers en andere vochtige ruimtes. Ook op terrassen zul je ze vaak tegenkomen. Ze zijn goed bestand tegen water, vlekken en schimmelgroei, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om onhygiënische situaties.

4.          Warmtebestendigheid

Aangezien keramische tegels gebakken worden, zijn ze uitstekend bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor zijn ze ook zeer geschikt voor keukens en ruimtes waar hitte onvermijdelijk is, zoals rondom open haarden.

5.           Duurzaamheid

Tot slot staan keramische tegels, net als PVC-tegels, bekend om hun duurzaamheid en bestendigheid tegen krassen. Ze kunnen zelfs wel tientallen jaren meegaan zonder ernstige tekenen van slijtage te vertonen! Wanneer ze dit eenmaal wél beginnen te doen, krijgen ze vooral de karakteristieke look die zo goed bij dit type tegels past.

PVC-tegels vs. keramische tegels: het maken van de keuze

Nu je de belangrijkste eigenschappen van zowel PVC-tegels als keramische tegels kent, is het tijd om te beslissen welke optie het best bij jou past. Je kunt hierbij het volgende overwegen:

1.              Budget

Als je een beperkt budget hebt, zijn PVC-tegels vaak de voordeligere keuze. Deze bieden een goede balans tussen prijs en prestatie, zonder te ver door te slaan.

2.           Installatie

Als je van plan bent om de vloer zelf te installeren en je hier geen ervaring mee hebt, kun je het beste voor PVC-tegels gaan. Deze zijn snel op hun plek te klikken en vereisen geen speciale gereedschappen.

3.           Duurzaamheid

Als je tegels wilt die écht tientallen jaren meegaan, hebben keramische tegels de voorkeur. Hoewel beide opties duurzaam zijn, blinkt natuurlijk aardewerk hier toch echt in uit.

4.          Ruimtegebruik

Tot slot is het belangrijk om na te denken over de specifieke ruimte waar je de tegels wilt plaatsen. In vochtige ruimtes zoals badkamers zijn keramische tegels een logische keuze vanwege hun waterbestendigheid. Je zou ook geen PVC-tegels om een haard heen leggen in verband met brandgevaar.

Samengevat

Zowel PVC-tegels als keramische tegels hebben hun eigen sterke punten en toepassingen. De juiste keuze hangt dus af van je budget, installatievereisten en stijlvoorkeuren. Het is altijd een goed idee om monsters van beide opties te bekijken en te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Dit kan bij de laminaatspecialist, zoals vloerenwinkel LaminaatXXL. Zij lopen ook graag de verschillende overwegingen nog eens met je door!

Woonmooier.nl
Logo