Tips en inspiratie voor het kiezen van een plafondlamp

Nagenoeg iedereen heeft wel een plafondlamp in huis. Een mooie plafondlamp in de woonkamer is bijvoorbeeld een echte eyecatcher. In dit artikel geven we je tips en plafondlamp inspiratie. Boordevol leuke plafondlamp ideeën voor elk interieur!

Waarom een plafondlamp?

Een plafondlamp is handig als je weinig ruimte hebt of een laag plafond hebt. Deze lampen zijn ook geschikt voor ruimtes die snel vochtig worden, zoals de badkamer. Een plafondlamp wordt ook wel plafonnière genoemd. De naam zegt het al: een plafondlamp wordt direct aan het plafond bevestigd. Een plafondlamp wordt in de meeste gevallen als basisverlichting/functionele verlichting gebruikt. Misschien is het beeld bij een plafondlamp saai, maar dit hoeft helemaal niet!

Voor elk interieur

Het industriële interieur

Bij het industriële interieur past zwart, metaal en robuust. Dit alles straalt ‘stoer’ uit. Veel van de lampen die passen bij het industriële interieur, passen dankzij de zwarte kleur ook bij andere interieurstijlen. De vorm van de lamp maakt bij deze stijl eigenlijk niet uit, zolang de lamp maar robuust is. Meer inspiratie voor industriële verlichting kun je hier vinden. Hieronder kun je enkele voorbeelden voor een industriële plafondlamp vinden:

Klassiek interieur

Bij het klassieke interieur passen luxe items en zilveren en gouden tinten. Antiek en symmetrie is ook helemaal van deze stijl. Het is een iets barokke en elegante stijl. Deze stijl komt echt uit de Renaissance. Bij het klassiek interieur past een kroonluchter goed!

Klassiek modern interieur

In het klassiek moderne interieur worden antieke meubels en klassieke vormen gecombineerd met moderne materialen en accessoires. Deze stijl straalt elegantie, luxe en comfort uit. De stijl kan ook wat statig overkomen. Ronde vormen en goud- en zilverkleur passen hier goed bij.

Landelijke interieurstijl

De Landelijke stijl maakt gebruik van natuurlijke materialen (zoals hout) en witte kleurtinten. Het liefst wordt er gebruik gemaakt van ruw, onbehandeld hout. De brocante stijl maakt ook gebruik van hout en wit en wordt daarom weleens verward met de landelijke stijl.

Scandinavische interieurstijl

De Scandinavische stijl maakt gebruik van strakke lijnen en is minimalistisch; de stijl heeft een wat sobere uitstraling. Toch is de stijl ook warm. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, lichte kleuren en zo veel mogelijk licht. Meer over het Scandinavische interieur lees je hier.

Vintage interieur

Bij het vintage interieur past rookglas goed. Er zijn lampen met rookglas in verschillende vormen, keuze genoeg dus!

Vochtige ruimtes

Let bij het aanschaffen van een plafondlamp voor bijvoorbeeld de badkamer goed op of de lamp geschikt is voor water/vocht. Het voordeel van een plafondlamp is dat de lamp zo dicht op het plafond zit, dat er weinig kans is dat water bij de elektriciteit kan komen (en kortsluiting kan veroorzaken!). Vergeet niet om dubbel te checken of de lamp geschikt is.

Woonmooier.nl
Logo