Passen ouderwetse deurklinken bij jouw woning? 11 keer inspiratie voor klassiek deurbeslag!

Toe aan nieuwe deurklinken? Wil je graag ouderwetse deurklinken? Klassiek deurbeslag is stoer! Afhankelijk van het materiaal, de soort en de vorm deurklink die je kiest, kunnen ouderwetse deurknoppen mooi combineren bij een landelijk interieur, industrieel interieur of retro interieur. Onder andere, want ouderwetse deurklinken zijn gewoon gaaf! In dit artikel geven we je tips en inspiratie voor het uitkiezen van ouderwetse deurklinken.

Totaal anders en toch hetzelfde

Als je uitgekeken bent op je deuren of je wellicht een andere interieurstijl wilt en/of hebt, dan kun je de look van je deuren gemakkelijk en simpel veranderen. Simpelweg met een nieuwe deurkruk! Een deurkruk lijkt wellicht niet een hele grote accessoire in huis, maar heeft toch een grote invloed. Een deurkruk kan namelijk de stijl van je deur maken of breken. In een vorig artikel hebben we het al gehad over gouden deurklinken, in dit artikel zullen we ons focussen op ouderwetse deurklinken. En die zijn echt niet zo oubollig als je misschien denkt!

Deurbeslag, deurklink of deurkruk?

Een deurklink of een deurkruk is in principe hetzelfde. Als we het hebben over het deurbeslag, dan gaat dit om alles wat je op de deur of op je deurposten plaatst. Je kunt hierbij denken aan de deurbel bij de buitendeur of je huisnummer bijvoorbeeld.

Waar kun je rekening mee houden als je een andere deurklink gaat uitzoeken?

In het artikel over de gouden deurklinken hebben we het er ook al over gehad, maar beter twee keer dan helemaal niet. Het is namelijk wel goed om te weten waar je rekening mee moet houden als je deurklinken gaat uitzoeken. Enkele voorbeelden waar je rekening mee kunt houden:

Eén geheel

Zorg voor één geheel om ervoor te zorgen dat de ruimte rustig en netjes oogt. De samenhang kun je in je hele huis doortrekken, maar kun je ook per ruimte bekijken. Als je in eenzelfde ruimte kiest voor één soort deurklinken, behoudt je de samenhang.

Keuze van materiaal

Net als bijna elk product voor in huis, komen ook deurklinken in verschillende materiaalsoorten. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van gecombineerde materiaalsoorten, zoals RVS met hout. Het materiaal wat je kiest, is afhankelijk van smaak en stijl. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zorgt aluminium voor een strakke look. RVS is onderhoudsarm en krasvast. Messing is ook krasvast en onderhoudsarm, maar heeft ook nog eens als voordeel dat je hiermee een antieke look kunt creëren.

Wel of geen slot

In je buitendeuren wil je waarschijnlijk logischerwijs een slot hebben. Er zijn verschillende soorten sloten. Een dagschoot zorgt ervoor dat een deur open of dicht blijft en wordt automatisch geactiveerd door de deurklink. Met een nachtschoot kan een deur ook op slot, door gebruik te maken van een sleutel. Ook op een binnendeur kan een slot. Bijvoorbeeld op het toilet, maar ook omdat je dit prettig vindt in bijvoorbeeld de slaapkamer. Bij een binnendeur met slot wordt meestal gebruik gemaakt van een toiletslot of van een sleutelgat.

De rozet

De rozet zorgt ervoor dat het gat van het boren niet zichtbaar is. Het rozet is dan ook echt bedoelt voor de afwerking. Rozetten zijn er ook in verschillende vormen en maten en zijn geheel afhankelijk van stijl en smaak.

Het verschil tussen binnen en buiten

Let altijd goed op of de deurklink die jij hebt uitgekozen geschikt is voor de deur waar je hem wilt plaatsen. Zo zit er echt verschil in deurklinken voor buiten of binnen. Een deurklink voor buiten moet namelijk weerbestendig zijn.

Ouderwetse deurklinken versus hedendaagse deurklinken

Er zit echt een verschil tussen de hedendaagse deurklinken en de ouderwetse deurklinken. De hedendaagse deurklinken hebben over het algemeen een sobere uitstraling met strakke lijnen. Ouderwetse deurklinken daarentegen hebben een elegante uitstraling en vallen op. Als je écht ouderwetse deurklinken hebt, zijn deze over het algemeen ook nog eens erg duurzaam.

De interieurstijl

Of ouderwetse deurklinken echt passen bij je interieurstijl is lastig te zeggen. Dat is namelijk niet alleen afhankelijk van de stijl van je interieur, maar ook van de kleuren die je gebruikt in je interieur en de accessoires bijvoorbeeld. Het voordeel aan ouderwetse deurklinken is wel dat er genoeg keuze is, omdat er verschillende materialen en vormen gebruikt worden.

Veelal zijn de klassieke deurklinken in nikkel of zwart. Een combinatie van die twee komt ook veel voor, waarin het nikkel wordt afgewerkt met een zwart handlemmet. De klassieke deurklink (uit ongeveer de jaren dertig) komt in verschillende varianten; een handgreep, een deurklink model en een deurknop zijn allemaal opties die voorkomen. De deurklink heeft een sterk afgewerkte hoek met een ronde of ovale afwerking (ook wel sigaarvorm genoemd) in het gedeelte waar je de klink vastpakt. De rozet is in de meeste gevallen ovaal of vierkant. Het langwerpige rozet zoals in de huidige deurklinken veelal voorkomt (ook wel schild genoemd), kom je bij de klassieke deurklinken niet tegen. Wil je nog meer retro, dan kun je ook nog kiezen voor brons of goud/messing. Deze deurklinken werden soms ook afgewerkt met wit, maar in de meeste gevallen zijn ze zwart. Ook in deze varianten zal je het afgeronde/ovale model terugzien. In sommige gevallen kun je ook de meer traditionele vierkante vorm van de deurklinken tegenkomen.

Wat ook leuk is en bijvoorbeeld goed past bij de landelijke stijl, zijn de klassieke deurklinken afgewerkt met hout. Ook hier zien we trouwens de ovale vorm in terug.

Meer passend bij een modern/klassiek interieur zijn de deurklinken in chroom. Doordat deze afgeborsteld zijn, hebben ze een luxe en strak uiterlijk wat beter past in een modern interieur dan in een landelijk of industrieel interieur.

Voor het industriële interieur zou je nog kunnen gaan voor deurklinken van gietijzer. Dit stoere materiaal past net als zwarte deurklinken goed bij een industrieel interieur.

Woonmooier.nl
Logo