Op zoek naar de juiste zaagtafel

Als je thuis klusjes doet, zal er ook al snel iets gezaagd of afgekort moeten worden. Met een handzaag (al dan niet elektrisch) zal dat meestal wel lukken. Maar als je verstek moet zagen in plaats van rechte stukken, is dat al een stuk moeilijker. Daarnaast is er de kwestie van veiligheid. Indien je niet regelmatig een handzaag gebruikt, is het gewoon riskanter om met die stuk handig maar ook gevaarlijk gereedschap om te gaan. Dan is een zaagtafel wellicht een goede optie, zowel voor meer veiligheid als voor een strakker resultaat.

Wat is een zaagtafel?

Als je bij een specialist als Zaagwijzer.nl kijkt, blijkt al gauw dat er veel soorten zaagtafels zijn, in diverse maten, prijzen en kwaliteit. De basis zaagtafel heeft een cirkelzaag die in de tafel is geïnstalleerd. Hierdoor kunnen zaken die bewerkt moeten worden naar de zaag worden geduwd. Op de tafel zit geleiding die je kan instellen op het gewenste resultaat. Het is dus mogelijk om een resultaat te krijgen dat perfect op maat is zonder dat je daar veel inspanning voor hoeft te doen. Vaak is er ook de mogelijkheid om verstek zagen te geleiden zodat je ook met hoeken kan zagen. Door gebruik te maken van een beschermkap kan het werk veilig worden uitgevoerd.

Welke zaagtafel moet je kiezen?

De keuze voor de juiste zaagtafel hangt uiteraard vooral af van het gebruik dat je ervan gaat maken. Er zijn bijvoorbeeld tafels die je kan verbreden indien je regelmatig grote stukken hout moet zagen. Er bestaat ook de mogelijkheid om meer mogelijkheden te hebben bij het verstek zagen. Een standaard zaagtafel is in het algemeen geschikt voor projecten tot maximaal 45°. Een cirkelzaag is geschikt voor een soort materiaal, standaard is dat hout. Wil je ook andere materialen kunnen zagen, moet je de zaag op een eenvoudige en efficiënte manier kunnen vervangen.

Tips om op te letten als je een zaagtafel gaat kopen

Om veilig en secuur te kunnen werken, is het belangrijk dat de zaagtafel op de juiste hoogte is of instelbaar is op verschillende hoogtes. Het werkt gewoon prettiger als je ontspannen bij de tafel kan staan. Vaak is het onderstel van de tafel los en is de zaagtafel daardoor mobiel. Dat is handig als je op meerdere locaties werkt. Let er dan altijd wel op dat de constructie stevig is en makkelijk kan worden gemonteerd. Een zaagtafel krijgt immers flinke krachten te verduren.

Andere modellen zaagtafels

Er zijn ook zaagtafels die voorzien zijn van een afkortzaag. Een afkortzaag zit niet in het werkblad maar wordt er boven gehangen zodat je deze met een handvat op het werkstuk kan zetten. Op een flip-over zaagtafel zit zowel een cirkelzaag als een afkortzaag. Dit soort tafels kan je omklappen zodat je van de zaag gebruik kan maken die geschikt is voor je klus. Er zijn ook speciale zaagtafels om metaal of stenen te zagen. De specialist kan je alles vertellen wat van belang is voor de klussen die jij uitvoert, bijvoorbeeld wanneer je veel hout in je interieur wilt gebruiken.

Woonmooier.nl
Logo