Vloerkleden inspiratie; mooie vloerkleden die passen bij jouw bank en interieur

Op zoek naar mooie vloerkleden? Stel jij jezelf de vraag: “Wat past bij mijn interieur?” Dit artikel zit vol met vloerkleden inspiratie. Daarnaast geven we ook nog eens tips. Want welke maat moet je hebben? En wat past goed bij een blauwe bank, een zwarte bank of juist een cognac bank? Hoe gebruik je kleden op de juiste manier als je vloerverwarming hebt? Past een vloerkleed wel bij een hoekbank? Deze vragen gaan we voor je beantwoorden. Dus lees snel verder voor leuke vloerkleden en tips!

Waar moet je op letten als je een vloerkleed gaat uitkiezen?

Een vloerkleed zorgt niet alleen voor letterlijke warmte, maar geeft ook nog eens een warme sfeer. Het lijkt wel alsof je hele woonkamer knusser wordt door een vloerkleed. Een vloerkleed kan ook helpen om een kamer tot één geheel te maken. Een vloerkleed past natuurlijk prima in elke kamer, maar wordt het meest gebruikt in de woonkamer of de slaapkamer. Een nieuwe trend die steeds meer in opkomst is, is het buitenvloerkleed. Maar waar moet je op letten als je een vloerkleed gaat uitkiezen?

De functie

Een vloerkleed kan natuurlijk verschillende functies hebben. Wellicht wil je een eyecatcher in je kamer. Of misschien zoek je juist een vloerkleed om je interieur één geheel te maken. Ook kan het zijn dat je juist warme voeten wilt (dan raden we hoogpolig aan) en daarom een vloerkleed zoekt, of omdat je wilt dat je kinderen een plek hebben om te spelen. Afhankelijk van de functie die jij voor ogen hebt, kan bijvoorbeeld de keuze in formaat en materiaal verschillend zijn.

In dit artikel vertellen we meer over de voor- en nadelen van hoogpolig of juist laagpolig tapijt.

Het materiaal

Voor welk materiaal je kiest, is afhankelijk van je interieurstijl en de functie van het vloerkleed. Zo past een hoogpolig, wit vloerkleed bijvoorbeeld goed in een Scandinavisch interieur, zeker als de functie ‘warme voeten’ is. Er zijn verschillende keuzes in materiaal. Zo is er natuurlijk verschil tussen natuurlijk en synthetisch materiaal.

Een wollen kleed is prettig omdat het makkelijk te onderhouden is en dat het een lekker warme stof is. Wol trekt geen vuil af, waardoor je kleed lang fris blijft. Een groot nadeel is wel dat wol behoorlijk kan gaan pluizen.

Een katoenen vloerkleed is handig omdat het makkelijk te wassen is. Daarnaast zijn katoenen vloerkleden over het algemeen ook niet extreem duur in verhouding met andere vloerkleden. Een katoenen vloerkleed wordt veel gebruikt in kinderkamers, vanwege het makkelijke gebruik.

Tegenwoordig zijn er ook kunststof vloerkleden te koop. Deze vloerkleden zijn ook erg geschikt voor buiten:

Het formaat

Hoe groot een vloerkleed moet zijn, is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je hebt. De meeste vloerkleden worden in standaardmaten verkocht: 250 bij 350cm, 200 bij 300 cm of 170 bij 240 cm. Meet goed de ruimte op waar je het vloekleed wilt plaatsen. Als je niet de juiste maten kunt vinden, dan kun je ook nog overwegen om een vloerkleed op maat te laten maken. Wees je er wel van bewust dat de kosten hiervan over het algemeen hoger liggen dan een gemiddeld vloerkleed. Als je een vloerkleed voor of gedeeltelijk onder de bank legt, wordt geadviseerd om het vloerkleed net iets breder te nemen dan de bank zelf. Losse elementen kun je combineren door ze samen op het vloerkleed te plaatsen. Met een vloerkleed onder een tafel is het goed om rekening te houden met het feit dat je de stoelen in zijn geheel heen en weer kunt schuiven over het kleed (ongeveer 60 centimeter).

De vorm

De vorm is natuurlijk ook bepalend, mede door het formaat en de ruimte die je hebt. Een rechthoekig vloerkleed blijft de meest gekozen vorm, maar ook vierkant of rond is een optie. En de bekende dierenvellen als vloerkleed hebben natuurlijk hun eigen unieke vorm. Een vierkant vloerkleed kan mooi zijn in een ruimte die niet geheel vierkant of rechthoekig is. Een rond vloerkleed geeft meer speelsheid.

De kleur

Welke kleur vloerkleed je kiest is natuurlijk afhankelijk van de kleuren die jij in huis hebt. Welke kleur vloerkleed past bij een grijze bank? Of welke kleur vloerkleed past bij een groene bank? Je wilt natuurlijk wel dat een vloerkleed een goede match is met je interieur!

Met een basic vloerkleed met een effen kleur kun je eigenlijk niet fout zitten. Zeker als je drukke kleuren of printen in huis hebt, kan een effen vloerkleed fijn zijn om rust te creëren. Heb je bruine meubels, bijvoorbeeld een bruine bank? Als je verschillende kleuren bruin met elkaar combineert, is het toch een goede match. In dat geval zit je met een bruin vloerkleed ook niet snel fout. Een vloerkleed wat je combineert met meubels en niet te veel moet opvallen, kies je in een kleur die aardig gelijk is aan je meubels. Wil je juist dat je vloerkleed een eyecatcher is? Dan kan je kiezen voor een kleurrijk vloerkleed, om je vloerkleed echt te laten opvallen. Een vloerkleed met een leuke print maar zonder felle kleuren, is ook zeer geschikt als je zoekt naar iets speels zonder dat het te veel opvalt.

Is je vloerkleed toch niet helemaal de kleur die je wilde? Of heb je nog hetzelfde vloerkleed maar de rest van de kleuren in huis veranderd? Dan kun je er ook nog voor kiezen om de kleuren van je vloerkleed op andere manieren terug te laten komen, bijvoorbeeld met kussens op de bank. Zo zorg je toch nog voor één geheel.

Vloerverwarming

Een vloerkleed kan prima op een vloer met vloerverwarming. Wees je er wel van bewust dat de warmte zich minder makkelijk verspreidt als er een vloerkleed op ligt.

Woonmooier.nl
Logo