Eettafel uitkiezen? 15 keer mooie eettafels! [2021 UPDATE]

Ben jij toe aan een nieuwe eettafel? In dit artikel hebben we mooie eettafels op een rij gezet. Welke mooie tafels passen in jouw interieur? Kies je voor een mooie ronde eettafel of wil je juist een rechthoekige eethoek? In dit artikel geven we tips en inspiratie voor de leukste eettafels. Daarnaast geven we ook praktische tips voor het kiezen van de juiste eettafel.

De eettafel

Een eettafel wordt steeds vaker en langer gebruikt. Een spelletje doen aan tafel, thuiswerken (voor de mensen die geen thuiskantoor/bureau hebben) en natuurlijk eten! Eten met familie of vrienden en daarna nog even gezellig na tafelen. Je kent het vast wel. Een eettafel moet daarom natuurlijk wel perfect zijn! De trend die momenteel sterk zichtbaar is, zijn de landelijke en industriële eettafels.

Waar moet je op letten als je een eettafel uit gaat kiezen?

Een eettafel moet natuurlijk in je huis en bij je interieur passen, maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet en/of kunt houden.

Afmetingen

Het eerste waar je rekening mee moet houden is de afmeting. We hebben het dan niet alleen over de lengte en breedte, maar ook over de hoogte. Als je al weet welke stoelen je wilt, of als je misschien al stoelen hebt, dan is het van belang om te kijken of het tafelblad hoog genoeg is. De standaard hoogte is 77 tot 80 centimeter. Hierbij kun je ook nog rekening houden met de dikte van het tafelblad. Je stoelen moeten er natuurlijk mooi onder passen, zeker als je armleuningen hebt. Voor stoelen zonder armleuningen is de hoogte al minder van belang, omdat deze stoelen eigenlijk altijd wel onder de standaardmaat tafel passen. Meet altijd de hoogte van de armleuningen van de stoelen. De verdere grootte van de tafel hangt natuurlijk af van de ruimte die je in huis hebt, maar ook van hoeveel stoelen je om de tafel wilt. Bij een tafel van ongeveer 220 centimeter passen over het algemeen zes stoelen aan de weerszijden van de tafel. Let hierbij ook goed op wat voor poten de tafel heeft en wat de afstand tussen de tafelpoten is. Een andere optie is een eettafelbankje, die vaak leuk combineert met stoelen! Gemiddeld kun je rekening houden met een looppad van 1,20 meter achter de stoelen. Als er niemand achterlangs hoeft te lopen, wordt rekening gehouden met een afstand van 70 centimeter. Door deze afstanden aan te houden, kun je ook nog makkelijk langs de stoelen lopen als er mensen aan tafel zitten.

De vorm van de tafel

De meest voorkomende vormen van eettafels zijn ovaal, rechthoekig en rond. Ook een vierkante tafel is een optie, maar die zie je minder snel in eettafelmodel.

Ronde tafel

Een ronde tafel past goed in kleinere ruimtes. De tafel staat namelijk ‘los’ en dit geeft een meer ruimtelijk gevoel. Bij een ronde tafel is het ook gemakkelijker contact te maken met iedereen als de tafel vol zit. Het nadeel van een ronde tafel is dat deze eigenlijk altijd los moet staan, wil de tafel zijn doel behouden. Je kunt hem dus niet tegen een muur plaatsen, wat je bij een rechthoekige tafel wel kunt. Ook kunnen aan een ronde tafel vaak minder stoelen dan aan een rechthoekige of ovale tafel.

Ovale tafel

Een ovale tafel geeft eigenlijk hetzelfde idee als een ronde tafel. In vergelijking heeft een ovale tafel dan ook dezelfde voor- en nadelen als een ronde tafel. Of je kiest voor rond of ovaal is afhankelijk van smaak en afhankelijk van de ruimte in huis. Een ovale tafel is gemakkelijker te plaatsen in een smalle ruimte dan een ronde tafel. Ook is een ovale tafel speelser en komt deze vorm minder voor, dus is het wat meer uniek.

Rechthoekige tafel

De meest voorkomende vorm is de rechthoekige vorm. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat deze wel tegen een muur geplaatst kan worden. Ook kun je bij een rechthoekige tafel kiezen voor een bankje in plaats van stoelen. Het aanbod in rechthoekige tafels is daarnaast ook groter. Een ander voordeel is dat je op een rechthoekige tafel over het algemeen meer/gemakkelijker je spullen kwijt kunt. Een nadeel is wel dat je jezelf lelijk kan bezeren aan de hoeken, wat zeker bij kleine kinderen een overweging kan zijn om niet voor deze vorm te gaan. Ook heb je voor een rechthoekige tafel vaak een grotere ruimte nodig dan voor een ovale of ronde tafel.

Vierkante tafel

Een vierkante tafel is ook geschikt in kleinere ruimtes. Wel is een nadeel aan deze vorm dat je niet gemakkelijk extra stoelen bij kunt plaatsen, juist omdat de zijdes overal even groot zijn. Net als bij een rechthoekige tafel is ook bij een vierkante tafel de hoeken een nadeel.

Het materiaal

Voor welke materiaalsoort je gaat is afhankelijk van smaak en stijl. Bij de industriële stijl zie je veel hout gecombineerd met zwart staal. Bij een landelijke stijl zie je meer robuust en/of onbewerkt hout. De ene houten tafel is ook de andere niet, want er zijn ook verschillende houtsoorten.

De interieurstijl

Bij een Scandinavische stijl past een lichte houtsoort met dunne poten. Ronde vormen passen ook goed bij deze interieurstijl.

De industriële stijl is stoer en robuust. Kies bijvoorbeeld voor eikenhout of mangohout met een zwart stalen onderstel. Tegenwoordig komt de ‘spinpoot’ steeds meer terug. Bij een industriële stijl horen ook strakke lijnen, dus dit zou je ook meekunnen nemen in de overweging van je tafel.

Bij de landelijke stijl past onbewerkt hout. Een robuust tafelblad van gebruikt hout bijvoorbeeld. Het liefst één waar de noesten nog zichtbaar zijn.

In de moderne stijl passen strakke, nette tafels. Een rechthoekige tafel van glas of bijvoorbeeld een witte gelakte tafel passen mooi in dit interieur.

Woonmooier.nl
Logo