Mooie boekenkasten; inspiratie voor een leuke boekenkast

Ben jij op zoek naar een leuke boekenkast? Maar heb je geen idee waar je moet zoeken? Misschien wil je juist graag weten waar je op kunt letten als je een boekenkast gaat afschaffen. Of je bent juist op zoek naar inspiratie voor mooie boekenkasten? Wil je graag weten wat voor boekenkasten passen bij jouw interieur? Wat het ook is, dit artikel staat vol met inspiratie en tips voor het kiezen van de perfecte boekenkast voor jou.

Waar moet je op letten als je een boekenkast gaat uitkiezen?

Materiaal

Voor een boekenkast is er verschillend materiaal mogelijk. Wat voor materiaal je kiest is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je interieurstijl, overige meubels en het materiaal daarvan en de functie van je boekenkast. Enkele voorbeelden van materiaal zijn hout en metaal, maar ook een veelvoorkomende combinatie van die twee materialen. Hieronder is nog kort wat informatie over de verschillende houtsoorten.

Eikenhout

Eikenhout is duurzaam omdat het een sterke en massieve houtsoort is. Het is makkelijk te bewerken en kan daardoor onder andere in olie of lak gezet worden.

Notenhout

Notenhout is net als eikenhout een sterke en massieve houtsoort en daardoor duurzaam. Het is een donkere houtsoort en kan eigenlijk alleen worden afgewerkt met olie of lak.

Teakhout

Dit hout uit Azië is ook duurzaam, massief hardhout. Het wordt ook wel hergebruikt; dan wordt het driftwood genoemd.

MDF

MDF bestaat uit houtvezels die zijn samengeperst en met hars aan elkaar vast gelijmd zijn. Het is makkelijk te bewerken hout, vooral hoogglans afwerking past goed bij dit hout.

Formaat

De diepte

Voor een gemiddeld boek hoeft een kast natuurlijk niet heel diep te zijn. Het is dan ook verstandig om er goed over na te denken waar jij de boekenkast allemaal voor gaat gebruiken. Wil je er bijvoorbeeld ook grote boeken of ordners in kwijt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een diepere kast (40 centimeter ongeveer). Ook kun je ervoor kiezen om de diepte van de kast gelijk te trekken met de rest van de kasten die je hebt, zodat het één geheel wordt.

Grootte

Het formaat is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die je hebt. Als je geen grote ruimte hebt, kan het verstandig zijn om een kleinere kast te nemen. Niet alleen zodat het goed past natuurlijk. Door kleinere meubels in een ruimte, lijkt de ruimte ook groter. Wanneer je meer ruimte hebt, kun je kiezen voor meerdere kasten. Ook kun je kiezen voor één grote kast die een hele wand in beslag neemt.

De hoogte

De hoogte is natuurlijk óók afhankelijk van de ruimte die je hebt. Ook is het van belang te weten wat je met de bovenkant van de kast wilt. Als je er nog decoratie op wilt plaatsen, dan is goed om hier al rekening mee te houden. Het mooist is als er tussen het plafond en de decoratie ook nog ruimte zit. Wil je er niets meer op de bovenkant plaatsen? Dan is het algemene advies om een gelijke afstand tussen het plafond en de bovenkast te houden, als de afstand tussen de kast en het volgende meubelstuk. Zo zorg je voor meer eenheid en rust. Natuurlijk kan het ook leuk zijn om te gaan voor een speels effect en juist één hoog meubel te combineren met meerdere lage meubels. Kleine ruimtes kun je daarnaast het best benutten met een combinatie tussen smal en hoog, ook zodat de ruimte groter lijkt.

Een open kast, met deuren of met lades?

We kennen natuurlijk allemaal de open boekenkasten. Deze kasten zijn van oudsher zo in gebruik en komen nog steeds veel voor. Echter, een boekenkast hoeft niet per se meer open te zijn. Zo kun je ook kiezen voor een gecombineerde kast, bijvoorbeeld met lades en deuren. Ook zijn er kasten met open gedeeltes en gedeeltes met deuren. Eigenlijk zijn alle combinaties wel mogelijk. Lades bieden vooral uitkomst als je meer opbergruimte nodig hebt voor kleine accessoires. Wellicht zijn er ook grote spullen die je niet in het zicht wilt hebben, dan kunnen deuren ook een uitkomst zijn. Ben je juist trots op je collectie aan boeken (of wat voor collectie je ook in de kast wilt uitstallen!) dan kun je gaan voor een volledig open kast.

Kleur

De kleur is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak en je interieurstijl.


Een boekenkast voor elk interieur

Voor wat voor boekenkast je gaat is natuurlijk afhankelijk van je interieurstijl. Hieronder zullen we een aantal kenmerken noemen die passen bij het interieur.

Een industrieel interieur

In de industriële stijl wordt veel gebruik gemaakt van metaal en donkere kleuren. Bij deze interieurstijl past een stoere kast. Bijvoorbeeld een combinatie van donker hout en zwart metaal of een boekenkast geheel gemaakt van metaal.

Het landelijke interieur

Bij het landelijke interieur wordt gebruik gemaakt van naturel tinten zoals grijs en wit. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van hout. Bij een landelijk interieur past dan ook een houten boekenkast. Veel gebruikte houtsoorten zijn teakhout, eikenhout en notenhout. Mangohout komt ook steeds meer voor. Wat dacht je van een stoere boekenkast in licht eikenhout? Of juist een slag donkerder hout, zoals mangohout?

Het moderne interieur

Bij een modern interieur passen witte en zwarte kleuren goed. Een lakafwerking doet het ook goed in dit interieur.

Het retro interieur

Een retro interieur is fan van ronde vormen en patronen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een boekenkast op te knappen! Ga eens langs een kringloop om rond te neuzen voor een mooie kast. Je kunt hem vervolgens verven in de kleuren die passen bij de rest van je interieur. Kleuren die goed passen bij het vintage interieur zijn onder andere oranje en rood.

Anders dan anders

Wil je iets wat net iets anders is dan anders? Dan kun je ook nog overwegen om een hangende boekenkast te nemen. Dit geeft vooral een leuk speels effect.

Op maat laten maken

Kom je er nog niet uit? Je kunt bij een speciaalzaak ook je kast op maat laten maken! Zo is je kast helemaal naar wens.

Woonmooier.nl
Logo