Een moodboard maken: waarom en hoe?

Een moodboard maken, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is een moodboard precies? En wat ga je doen: een moodboard maken online, of toch aan de slag met schaar en papier? Alles over het maken van een persoonlijk moodboard en/of een moodboard voor je interieur lees je in dit artikel.

Waarvoor gebruik je een moodboard?

Een moodboard is geheel persoonlijk en kan je gebruiken voor verschillende doeleinden. Een moodboard is handig als je je huis gaat inrichten. Met een moodboard leer je je eigen stijl kennen. Een moodboard is vooral handig als je er nog niet echt helemaal over uit bent wat je precies wilt met je interieur. Op deze manier kun je in één oogopslag zien of alles wat je wilt of in je hoofd hebt bij elkaar past!  

Wat is een moodboard eigenlijk precies?

Een moodboard bestaat vaak uit een collage van verschillende foto’s en afbeeldingen. In je moodboard creëer je het gevoel wat je wilt krijgen in je huis/interieur. Denk hierbij aan een bepaalde interieurstijl, zoals de moderne interieurstijl of een industriële stijl. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om stijlen met elkaar te mixen, maar het is wel verstandig om een bepaalde stijl of sfeer als uitgangspunt te nemen. Op basis hiervan voeg je foto’s of afbeeldingen toe die je aanspreken.

Hoe maak je een moodboard?

Hierboven heb ik al voor een deel uitgelegd hoe je een moodboard maakt. Om een moodboard te maken doe je natuurlijk inspiratie op! Dit kan bijvoorbeeld via vtwonen, woonblogs en Pinterest. Daar kun je de nieuwste interieurtrends vinden.

Bij het toevoegen van de afbeeldingen kun je gaan spelen met verschillende kleuren, materialen en meubels. Als je hebt gevonden wat je wilt, kun je hier verder op ingaan door bijvoorbeeld bepaalde soorten behang te kiezen.

Je kunt er ook voor kiezen om onderscheid te maken in verschillende ruimtes in plaats van ‘het huis’.

Een online moodboard maken/digitaal moodboard maken

Er zijn verschillende manieren om online een moodboard te kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is Pinterest. Op Pinterest doe je niet alleen inspiratie op, maar pin je de afbeeldingen ook vast op je online prikbord. Op basis van je zoekopdrachten (bijvoorbeeld industriële stijl, moderne meubels et cetera) voegt Pinterest ideeën en tips toe aan je startpagina. Voor een moodboard kun je ook kijken bij software zoals Microsoft Word, Instagram of Photoshop. Het voordeel is dat je echt je moodboard vorm kunt geven en alles op één pagina kunt plaatsen zodat het geheel overzichtelijker wordt. Je moet wel verstand hebben van deze programma’s om iets moois te kunnen creëren. Voordeel van onder andere Pinterest is dat deze programma’s gratis zijn.

Papieren moodboard

Een papieren moodboard is ook leuk om te maken! Je maakt het in principe op dezelfde manier als een online versie, alleen ga je hiervoor zelf knippen en plakken. Kijk eens bij een kringloop voor tweedehands woonmagazines en maak gebruik van kleurstalen in de bouwmarkt. Het voordeel van een papieren versie is dat je hiervan de textuur van bijvoorbeeld behang ook daadwerkelijk kunt voelen. Het nadeel is dat je minder gemakkelijk wijzigingen aanbrengt.

Succes met het opzoeken van inspiratie in de vorm van afbeeldingen! Lekker knippen en plakken, online of offline!

Woonmooier.nl
Logo