Altijd al een moestuin gewild, maar slechts een beperkte buitenruimte? Met deze tips laat ik je weten hoe je een moestuin binnen kunt maken. Want je kunt je groenten binnen ook kweken! Hoe doe je dat, zo’n binnen moestuin? Je leest het hier.
Wat heb je nodig om te kunnen beginnen?
Om een moestuin binnenshuis te beginnen, zul je wat attributen moeten aanschaffen.
Potten
We beginnen bij potten en dergelijke, waar je de zaadjes in kunt planten. Wat dacht je bijvoorbeeld van zo’n moestuintafel? Maar leuke plantenbakken kunnen natuurlijk ook! Let wel goed op of ze geschikt zijn voor een moestuin. Zo moet een goede plantenbak het overtollige water kwijt kunnen, zoals deze. Let ook op de hoogte van de pot. Sommige planten gaan juist de hoogte in (zoals tomaat), terwijl andere planten liever een brede maar lage pot hebben (zoals sla).
Sommige planten, zoals champignons, vragen iets heel anders dan de gemiddelde plant. Ben je van plan om champignons te kweken? Dat is het gemakkelijkst met een kweekbak. Tegenwoordig kun je ook niet al te dure kweeksets kopen. Met een ‘gewone’ starters kweekset kun je gemakkelijk zaadjes oppotten.
Grond
Een moestuin vraagt ook goede grond. Niet alle grond is geschikt voor een moestuin. Je kunt zelf grond mengen met voeding, maar je kunt ook de kant en klare versies kopen. Hier zit de voeding al in verwerkt. Vergeet niet op tijd voeding bij te geven, want de plantjes nemen de voeding langzaam op.
Belichting
Plantjes houden van zonlicht, dus plaats de plantjes op de meest zonnige plek in huis. Een goed voorbeeld is een plek in de vensterbank. Denk je dat je plantjes te weinig zonlicht krijgen? Dan kun je ook kunstmatig licht gebruiken. Met speciale groei- en kweeklampen zoals deze, zorg je voor een continue vorm van licht. En daar zijn je plantjes je dankbaar voor!
Welke groenten zijn geschikt voor een moestuin binnen?
Helaas, niet alle groenten kun je binnen kweken. Enkele voorbeelden van geschikte groenten:
Lentui
Lentui wil graag een bak van ongeveer 25 diep bij 25 breed. De zaadjes plant je op 1 tot 1,5 centimeter diepte. Geef water wanneer de grond is uitgedroogd.
Rucola en pluksla
De zaadjes van sla plant je ondiep (maximaal 0,5 centimeter) in de grond. Niet alle sla is geschikt om binnenshuis te kweken.
Paprika
Paprika is geen gemakkelijke plant om te laten groeien. Plant de zaadjes 0,5 centimeter diep in vochtige potgrond. Doe dit in een bak van minimaal 25 centimeter breed en 25 centimeter diep. Paprika’s houden van zonlicht, dus gebruik eventueel een groeilamp. Paprika’s hebben tijd nodig om te groeien. Je kunt ze helpen door de plant zelf te bestuiven. Tik bijvoorbeeld tegen de plant aan zodat het stuifmeel los komt en bij de stamper terecht komt.
Andere groenten
Ook heel geschikt voor je moestuin binnen, zijn kiemgroenten (zoals tuinkers). Andere voorbeelden zijn pepers, tomaten, wortelen, radijs en knoflook.
Succes en veel plezier met je binnen moestuin!