Met deze truc ruikt je afvoerputje weer fris

Het gebeurt in ieder huishouden met enige regelmaat: een stinkend doucheputje. De badkamer is nu eenmaal een omgeving waar het vochtig is en vaak ook de temperaturen hoog zijn. Je merkt het vooral als het buiten ook erg warm en vochtig is: er komt een muffe walm uit het afvoerputje. De veroorzakers van deze geur zijn een aantal soorten schimmels die uitstekend gedijen in een warm en vochtig milieu. Luchtverfrissers in de badkamer kunnen de symptomen wel bestrijden maar lossen het probleem niet op en op langere termijn verliezen ze het ook van de onaangename geur.

Het huismiddeltje dat milieuvriendelijk is

Wil je een huismiddeltje gebruiken waardoor het afvoerputje in korte tijd weer heerlijk fris ruikt en dat ook het milieu niet belast? Je hebt dan het volgende nodig:

  • 100 gram baking soda
  • 1 kop witte wijnazijn
  • 1/2 liter water

Breng het water aan de kook. Als het water kookt, voeg je het kopje wijnazijn toe. Daarna goed roeren zodat de wijnazijn helemaal wordt verspreid in het hete water. Nu strooi je de baking soda in het afvoerputje en giet er meteen het azijn-mengsel overheen. De zaak zal dan behoorlijk beginnen te bruisen, maar dat is ook de bedoeling. Dek het putje gedurende een uur af (wees voorzichtig met je handen). Na een uurtje spoel je het putje goed door en zal je merken dat het weer heerlijk fris ruikt.

Regelmatig schoonmaken

De schimmels die de onaangename geur veroorzaken, gebruiken zeepresten en verontreinigingen die zich in het afvoerputje ophopen. Het regelmatig schoonmaken van het afvoerputje kan het probleem niet geheel voorkomen maar wel uitstellen. Gebruik bij het schoonmaken altijd huishoudhandschoenen en maak die na gebruik ook goed schoon. Voor het reinigen van het afvoerputje kan je een gewoon milieuvriendelijk schoonmaakmiddel gebruiken. Het is echter beslist geen prettig karweitje.

Een tweede tip

Schoonmaakazijn met lavendelgeur is een optie als je te weinig tijd hebt voor de baking soda optie. Deze methode is bijzonder eenvoudig om toe te passen. Voordat je gaat douchen zet je een kopje schoonmaakazijn klaar. Na het douchen giet je het kopje azijn precies in het afvoerputje. Dit moet je zeker een week achter elkaar volhouden. In deze periode lost de azijn de zeepresten en andere verontreinigingen op. Na een week zal het putje weer fris ruiken. Het is aan te bevelen om ook nadien iedere week nog eenmaal een kopje azijn door de afvoer te spoelen. Zo houd je jouw ideale badkamer ook heerlijk fris.

Andere problemen

Een doucheputje bevat ook altijd een stankafsluiter, want jouw afvoer is uiteraard ook aangesloten op het riool. Je kan dat vergelijken met de zwanenhals van je wasbak. Er moet een laag water zijn die de afvoer afdekt zodat de rioollucht niet kan ontsnappen. Als dit waterslot niet meer functioneert dan kan de rioollucht via het afvoerputje in de badkamer komen. Het verschil in geur tussen de ‘bederflucht’ van een walm veroorzaakt door schimmels en een rioollucht is zeer goed waarneembaar. Het oplossen van een probleem met het waterslot is beslist een klus voor een loodgieter.

Woonmooier.nl
Logo