De trend van 2022: Messing

Messing is helemaal in! En geen wonder natuurlijk. Messing is namelijk stijlvol en tijdloos. Daarnaast past het ook nog eens bij veel verschillende interieurstijlen. Deze matte gouden tint geeft een warme uitstraling en kan je interieur net die luxe uitstraling geven die jij wilt. Lees snel verder voor tips en inspiratie.

Messing

Messing is geen officieel metaal, maar een metaalsoort. Het is namelijk een legering; een samenstelling van koper en zink. Messing wordt soms wel het nieuwe goud of geelkoper genoemd. Messing heeft een matte stoere look, maar ook een chique uitstraling. Door het materiaal met de juiste kleuren te combineren past messing bij nagenoeg elke woonstijl; van stoer en robuust tot klassiek en luxe. Daarnaast is messing duurzaam. Dankzij de combinatie van de metaalsoorten is het namelijk een hard materiaal, wat gemakkelijk te recyclen is. Nog niet genoeg voordelen? Messing kan niet roesten (en dus uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken) en weert bacteriën.

Messing in je interieur

Woonkamer

Door messing accessoires toe te voegen, verwerk je het subtiel in je interieur. Enkele subtiele accessoires zijn vazen of kandelaars. Hoeft het niet heel subtiel? Dan kun je ook denken aan een messing tafel of lamp!

Hal

Heb je een ruime hal? Dan is het leuk om messing wandecoratie op te hangen. Een spiegel van messing bijvoorbeeld, of een klok of wandhaak. Een messing spiegel komt natuurlijk ook goed tot zijn recht in bijvoorbeeld de badkamer of het toilet.

Slaapkamer

In de slaapkamer wil je messing wellicht juist subtiel laten terugkomen. Je slaapkamer mag natuurlijk wel luxe en sfeervol zijn, maar het is toch de plek om tot rust te komen. Voeg daarom kleine accessoires toe. Een wekker van messing kan bijvoorbeeld heel stijlvol zijn, maar is ook nog eens functioneel.

Verlichting

We benoemden het net al even, maar ook in de verlichting kun je veel messing terugvinden.

Kleuren combineren

Bij een luxe uitstraling passen warme tinten zoals terracotta, groen, roodtinten en oudroze. Bij een stoere uitstraling passen daarentegen donkere kleuren zoals zwart, grijs, petrol en donkerblauw. Combineer messing met zwart of wit om de messing niet te overheersend te maken. In combinatie met geborsteld rvs, blauwtinten of chroom creëer je een moderne inrichting.

Materialen combineren

Een luxe uitstraling kun je nog beter bereiken door messing te combineren met materialen als marmer, zijde of fluweel. Wil je een stoere uitstraling? Combineer messing dan met robuuste materialen zoals ruw onbewerkt hout, rotan of beton. Wil je dat je messing items goed uitkomen en als eyecatcher dienen? Combineer het dan met tegenovergestelde kleuren en materialen, bijvoorbeeld een zacht schapenvachtje.

Onderhoud

Messing kan ‘beslaan’. Er ontstaat dan door oxidatie een groene laag op het metaal. Gelukkig kun je het metaal gemakkelijk onderhouden. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen en maak het goed droog (om watervlekken te voorkomen). Je kunt messing goed schoonmaken met azijn. Gebruik gewoon witte azijn. Maak een mix van 10 procent azijn met 90 procent lauwwarm water. Voeg per liter een eetlepel zout toe. Laat hier je item even in weken. Spoel het na met lauwwarm water en wrijf het goed droog met een schone doek.

Woonmooier.nl
Logo