Inspiratie voor een landelijke inrichting van de woonkamer

Ben je op zoek naar inspiratie voor je woonkamer? In dit artikel vertellen we meer over de landelijke inrichting voor de woonkamer. Deze woonkamer inspiratie is vol van de landelijke stijl. We vertellen je meer over de landelijke stijl gecombineerd met industrieel, over een stoere landelijke woonkamer en over modern gecombineerd met landelijk. En wil je een aantal landelijke woonkamers binnenkijken? Ook dat kan. We vertellen het allemaal in dit artikel.

Wat is de landelijke stijl?

Eerst even back to basic: wat is een landelijke stijl precies? De landelijke stijl heeft een gezellige, nonchalante sfeer die rust uitstraalt. De landelijke stijl wordt ook wel rustieke interieurstijl genoemd. Binnen de landelijke stijl mag een soort ‘doorleefde’ look worden neergezet. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en ook de tuin wordt bij de stijl betrokken. Landelijk is ook ambachtelijk en grof. Grote, robuuste meubels van onbewerkt en/of oud hout. Voor de landelijke stijl wordt meestal gebruik gemaakt van zachte kleuren zoals gebroken wit en bruin. Natuursteen en wol zien we ook veel terug in de landelijke stijl. De inrichting is eigenlijk sober, maar wel stoer en warm. De truc is wel om het interieur rustig te houden zodat de sfeer behouden blijft. Doordat de inrichting vrij sober (maar wel warm!) is, kun je een kleine woonkamer ook landelijk inrichten.

De landelijke inrichting kan ook gecombineerd worden met andere stijlen, bijvoorbeeld:

Moderne landelijke inrichting

In deze inrichting wordt gebruik gemaakt van strakke in plaats van robuuste meubels. Hiervoor wordt wel hout gebruikt, massief hout zoals eik bijvoorbeeld. Er wordt gebruik gemaakt van één kleursegment.

Warme landelijke inrichting

In deze stijl wordt gebruik gemaakt van lichte kleuren. Hierbij kun je denken aan aardetinten en wit. Decoratie die in deze stijl wordt gebruikt is gemaakt van natuurlijke materialen. Het gaat mee in de rest van de woning en dient niet als eyecatcher.

Cottage kitsch

Deze stijl houdt van prullaria. De stijl komt eigenlijk vanuit Amerika. Kenmerken zijn oude spullen zoals oude reclameborden.

Materialen

Er wordt in een landelijke stijl gebruik gemaakt van grove materialen. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals (onbewerkt) hout of wol. Je kunt een mooi contrast en een warme sfeer creëren door gebruik te maken van vachten, kleden en dikke wollen plaids. Wol, velvet, schapenvacht en geweven vloerkleden passen goed bij het landelijke interieur.

Kleuren

Bij een landelijke stijl passen lichte, neutrale, warme kleuren. Hierbij kun je denken aan aardetinten, gebroken wit en grijs. Je kunt eyecatchers creëren door her en der kleur te laten uitspringen, bijvoorbeeld met bloemen of kussens. Heb je een kleine ruimte? Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken. In een grote ruimte passen voegen donkere kleuren net wat meer warmte toe, zoals een donkerbruine tint.

Meubels

Hout! Het is natuurlijk al gezegd, maar in een landelijke stijl passen grote, robuuste houten meubels. Meubels in een landelijk interieur kunnen eigenlijk niet te groot zijn. Grote, grove tafels van boomstamhout. Een U-vormige zachte bank met een gave lamp erboven. Een grote buffet– of boekenkast past ook erg mooi in dit interieur. Weliswaar is het afhankelijk van de ruimte die je hebt, maar vergis je niet! Een sobere inrichting met grote meubels laat een ruimte ook juist ruimtelijker ogen. Ook leuk: een oud meubel (ga eens langs een kringloop) zelf opknappen met bijvoorbeeld krijtverf. Dan haal je die doorleefde look echt naar je woonkamer!

Accessoires

Als accessoires kun je houten accessoires of oude accessoires van andere natuurlijke materialen  goed gebruiken voor de landelijke stijl. Denk bijvoorbeeld aan oude kannen en kruiken. Of oude boeken die niet meer worden gebruikt. Houten ladders zijn ook leuk om te gebruiken, zeker als je hier een leuk klein accessoire op zet.

Vloer

Een houten vloer is helemaal prachtig in je landelijke interieur. Je hoeft hier niet echt hout voor te gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook materialen waarmee een houtlook kan worden gecreëerd, zoals PVC of tegels. Het voordeel ten opzichte van hout, is dat het gemakkelijker is om schoon te maken. Kies je wel voor een houten vloer en wil je het interieur nog een tikkeltje rustieker en doorleefder? Ga dan eens op zoek naar vergrijst hout (de afdankertjes!).

Tip: door de planken van een vloer in de lengte te leggen, lijkt de ruimte langer. Als je de planken in de breedte neerlegt, lijkt een ruimte breder.

Tips

  • Ga eens langs de kringloop of rommelmarkt; bijna zeker dat je iets kunt vinden wat je kunt opknappen en kunt gebruiken in je interieur.
  • Een aantal bekende woonmerken met veel landelijke woonspullen zijn Rivièra Maison en Riverdale.
  • Gordijnen of houten shutters of houten jaloeziën passen goed bij een landelijke woonstijl. Een gordijn houdt wat meer warmte vast en geeft ook wat meer sfeer dan een shutter of jaloezie. Je kunt natuurlijk ook een combinatie doen tussen jaloezieën en gordijnen.

Woonmooier.nl
Logo