6 keer verschillende soorten kunst voor in huis

Wil jij ook kunst in huis? Hou jij van schilderijen? Een mooi schilderij in huis geeft je huis direct een andere sfeer. Er zijn verschillende soorten kunstwerken in allerlei vormen en maten. Van moderne kunst tot abstracte kunst, de keuze is reuze. Er is dus vast kunst wat past bij de interieurstijl in je huis. Alles over de verschillende soorten kunst voor in huis lees je in dit artikel.

De verschillende kunststijlen

We gaan in dit artikel vooral in op de schilderkunst, omdat dit het meest gebruikt wordt in huis. Er zijn verschillende soorten kunststijlen. Welke verschillende kunststijlen er zijn zullen we hieronder uitleggen.

Moderne kunst

De moderne kunst komt echt pas naar voren in het eind van de 19e eeuw. Door realistische beelden te combineren met fantasie krijg je een andere weergave van de werkelijkheid. Hiervoor worden verschillende materialen en vormen gebruikt.

 Kleurrijke kunst

Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Bepaalde kleuren stimuleren bepaalde emoties. Zo wordt rood gezien als de kleur van liefde. In kleurrijke kunst wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren en kleurcontrasten. Elke schilder heeft zijn eigen boodschap in zijn kleuren. Hoe de kleur naar voren komt, is afhankelijk van de manier van aanbrengen van de kleur. Kleurrijke kunst is erg divers: van natuurlijke tonen in weinig contrast tot opvallende kleuren met een sterk contrast.

 Zwart/wit kunst

Zwart/wit kunst is juist het tegenovergestelde van kleurrijke kunst. Het voordeel van zwart/wit kunst, is dat het tijdloos is en in bijna elk interieur past. In zwart/wit kunst wordt het ontwerp en onderwerp blootgelegd. Het idee erachter is dan ook dat je niet wordt afgeleid door de kleuren.

Abstracte kunst

Bij abstracte kunst wordt een totaal andere weergave gegeven van de werkelijkheid. Bij abstracte kunst wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren, materialen, lijnen en vormen. De kunstenaar kan hierin zijn emoties loslaten.

Figuratieve kunst

Figuratieve kunst is het tegenovergestelde van abstracte kunst. Hierin wordt de werkelijkheid precies weergeven. Deze vorm van kunst heeft zijn oorsprong in de 20e eeuw.

Fotografie kunst

Het belang bij fotografie kunst, is dat een foto emotie los kan maken. Soms lijkt een foto haast onwerkelijk te zijn en geschilderd te zijn.

Tips voor het kiezen van kunst

  1. Kies de juiste grootte.

Over het algemeen wordt deze stelregel aangehouden: kunst mag niet meer dan de helft tot driekwart van de ruimte vullen. Maar ook hierin geldt natuurlijk: kunst is persoonlijk!

  • Staand of liggend.

Hierin is de stelregel: de vorm van de ruimte mag aangevuld worden door kunst. Dit houdt dus in dat op een brede muur een horizontaal/liggend kunstwerk wordt gehangen, terwijl in een hoge muur juist een verticaal schilderij wordt geplaatst.

  • Bepaal de positie.

Als je meerdere schilderijen plaatst, wordt gezegd dat 1 à 2 centimeter ruimte er tussen goed is. Een kunstwerk kun je het beste op ooghoogte hangen en minimaal 50 centimeter boven een meubel. Dan komt je kunstwerk het mooist uit.

  • Wees creatief!

Kunst is meer dan een schilderij. Wanddecoratie kan ook onder kunst vallen en hierin kun je zo creatief zijn als je zelf wilt. Kunst is vrijheid!

  • Kies de juiste kleuren.

Woonmooier.nl
Logo