Het toepassen van kleur in huis kan behoorlijk lastig zijn. Welke kleuren kun je met elkaar combineren? Hoe zorg je ervoor dat het niet to much gaat worden? In dit artikel geven we tips en inspiratie voor het toepassen van kleur in huis!
Kleurenpalet
Een kleurenpalet kan je ontzettend helpen bij het uitkiezen van de juiste kleuren. Een kleurenpalet maak je simpel in twee stappen.
#1 Basiskleur
De eerste stap is het uitkiezen van een basiskleur. Kies altijd één of maximaal twee basiskleuren. Hierbij is de tip: lichte kleuren (koele kleuren) laten een ruimte groter maar killer lijken. Donkere kleuren (warme kleuren) laten een ruimte warmer maar kleiner lijken. Het voordeel van een neutrale lichte kleur is dat je hier weer heel veel mee kunt combineren. De basiskleur die je uitkiest, zal het grootste gedeelte van het huis innemen. Denk hierbij aan de meeste muren bijvoorbeeld. Het voordeel van een neutrale kleur is daarnaast ook dat het niet meteen de overhand neemt. Als wit je een te kille kleur lijkt, kun je kiezen voor een kleur als gebroken wit of taupe. Een andere veel gekozen basiskleur is grijs.
#2 accentkleur
Als tweede stap ga je het kleurenpallet compleet maken door bij de basiskleur drie tot vijf accentkleuren te zoeken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een NCS kleurenwaaier of verfstaaltjes gebruiken.
Zo kies je de juiste kleuren uit
Om uit te zoeken welke kleuren bij elkaar kunnen passen, kun je rekening houden met de volgende basisprincipes:
Contrast
Contrast is het tegenovergestelde van een kleurenfamilie. Deze kleuren liggen juist recht tegenover elkaar op de kleurencirkel. Het meest bekende voorbeeld hiervan zijn de kleuren zwart en wit. Contrast zorgt in vergelijking met een kleurenfamilie voor meer dynamiek.
Ton sur ton
Extra lastig is dat bijvoorbeeld blauw, niet gewoon blauw is. Er zijn binnen de kleur blauw verschillende tinten blauw. Dat ene tintje verschil, kan er heel goed voor zorgen dat het geheel er net niet zo uit gaat zien als jij wilt.
Gelukkig heeft dit een naam: ton sur ton! Deze term komt uit Frankrijk en betekent ‘tint op tint’. Dit zijn eigenlijk verschillende kleuren, die uit één kleur komen. Het verschil zit dan in de tinten (en dus de hoeveelheid wit die toegevoegd is). Wil je dat het tintverschil wel voldoende opvalt? Dan volg je de 60/30/10 regel. Je gebruikt dan dus drie verschillende percentages: 60 procent hoofdkleur, 30 procent functiekleur en 10 procent accentkleur. Voorbeelden zijn deze kleuren groen:
Familie
Kleuren uit dezelfde kleurenfamilie passen goed bij elkaar. Een kleurfamilie zijn eigenlijk verschillende kleurtonen die vlak bij elkaar liggen in de kleurencirkel (zoals rood en oranje) of dezelfde kleurtoon hebben (licht- en donkerrood).
Dominante kleuren
Dominante kleuren zijn kleuren als blauw, groen en rood die helder zijn. Deze kleuren zijn dominant, dus het is verstandig om voorzichtig met deze kleuren te zijn. Anders kan je interieur al snel onrustig lijken.
Tips
Denk ook aan het toevoegen van kleur met behulp van accessoires. Je hoeft echt niet direct je hele muur groen te verven! Andere handige objecten om kleur mee toe te voegen zijn meubels of kleden.