Een kleine romantische tuin; Wat is het en hoe kun je het zelf toepassen?

Een romantische tuin is prachtig en heerlijk om in de zomer van te genieten. Maar hoe maak je een kleine romantische tuin en wat is het precies? In dit artikel leggen we uit wat deze tuinstijl is en geven we je tips en romantische tuin ideeën. Zo creëer jij straks zelf je perfecte romantische tuin!

Wat is de romantische tuinstijl?

Een romantische tuin heeft wel wat weg van de Engelse tuinstijl. De romantische tuin zie je veel terug in landen als Italië. Passend bij de romantische tuinstijl zijn kronkelende paadjes, hagen en andere doorgangen, knusse zithoekjes, sierlijke en speelse bestrating en kleurrijke bloemen (zoals rood, roze en paars). Bij de romantische tuin passen rondingen (in tegenstelling tot de moderne tuin bijvoorbeeld, die juist strakke lijnen heeft) en intieme hoekjes. Mede hierdoor is er in een romantische tuin geen sprake van overzicht: je wilt juist knusse en verborgen hoekjes hebben! Door al deze verschillende elementen met elkaar te combineren en af te maken met accessoires, creëer je een intieme en romantische sfeer.

Planten

Kleur! Dat wil je in de romantische tuin. Geschikte planten zijn dan ook eigenlijk alle planten met kleur. Zeer geschikt zijn planten in rood, roze en paars.

Kamperfoelie

Kamperfoelie is een leuke plant die in het voorjaar en de zomer bloeit (ongeveer mei tot en met augustus). Deze klimplant is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft heerlijke geurige bloemen.

Druivenstruik

Nog een leuke klimplant is de druivenstruik. Deze mooie groene plant is ook heel geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld een pergola.

Hortensia

Zeer bekend en zeer geschikt is de hortensia. De hortensia is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft mooie grote bloemwaaiers.

Andere voorbeelden van geschikte planten zijn:

  • Malus (sierappel, kleine boom)
  • Spaanse Aak (geschikt voor een haag)
  • Peperboompje (terrasplant)
  • Zonnehoed (aantrekker van bijen en vlinders)

Meubels

Bij de romantische tuin wil je geen grote, lompe tuinsets. Zeer geschikt is een bistro set of een tuinbankje. Helemaal geweldig, mits je hier natuurlijk de ruimte en budget voor hebt, is een overdekt zitje. Dit hoeft niet direct heel groot aangepakt te worden, een leuke pergola maakt het ook al direct sfeervol. Lekker genieten onder een dekentje op een koele zomeravond!

Bestrating

De kronkelende paadjes met verschillende rondingen zijn prachtig in de romantische tuin. Erg passend hiervoor is de getrommelde bestrating. Getrommelde stenen geven namelijk een nostalgische look. Wissel het af met sierkeien en grind en je hebt de basis voor de romantische tuin al gelegd.

Accessoires

Een echte must is natuurlijk romantische verlichting. Dit kan al simpel gemaakt worden met een lichtsnoer. Of wat dacht je van sfeerverlichting langs de paden? Ook erg toepasselijk zijn leuke kussentjes en kleedjes.

Andere tips

  • Ben je niet zo handig? Je kunt natuurlijk ook je tuin laten aanleggen.
  • Maak gebruik van de hoogte (verticaal tuinieren). Zeker in een kleine tuin is dit handig, maar het geeft ook een meer intieme sfeer. Voorbeelden hiervan zijn een rozenboog of klimplanten.
  • Doordat er bij een romantische tuin geen gebruik gemaakt wordt van strakke lijnen, kan het geheel snel rommelig ogen. Wil je de tuin netjes houden, dan is regelmatig onderhoud belangrijk. Het voordeel hierin is wel dat het geheel best wild mag ogen!

Meer tips voor de kleine tuin? Lees dan eens dit artikel.

Woonmooier.nl
Logo