Kleine hal ideeën; zo richt je hem leuk in!

Heb jij een kleine hal? Geen zorgen! Ook een kleine hal kun je leuk inrichten. Is hij wel lang, maar smal? Of heb je een vierkante hal en geen idee hoe je dit moet inrichten? In dit artikel geven we je kleine hal ideeën, zodat jij je smalle hal kunt inrichten. Dus lees snel verder voor de inrichting van je kleine gang!

Een kleine hal

Een kleine hal inrichten is niet altijd makkelijk. Want hoe zorg je ervoor dat al je spullen een plekje krijgen? De hal moet natuurlijk ook sfeervol zijn, want dit is over het algemeen de plek waar je als eerste binnenkomt. En je wilt uiteraard ook niet dat het een rommelig geheel wordt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een kleine en/of smalle hal goed in te richten.

Lichte kleuren

Een ruimte lijkt optisch ook groter als er lichte kleuren worden gebruikt. Voorbeelden zijn uiteraard wit, maar ook lichte pastel kleuren. Door de weerkaatsing van licht op de lichte muren lijkt er meer ruimte te zijn. Muren met donkere kleuren lijken daarentegen meer op je af te komen.

Gebruik de hoogte

Heb je een kleine of smalle hal maar is de hal wel hoog? Maak daar dan vooral gebruik van! Veel mensen maken niet optimaal gebruik van een ruimte door geen gebruik te maken van de hoogte. Dat is natuurlijk zonde, zeker als je niet veel ruimte hebt. Je kunt bijvoorbeeld een kapstok ophangen of een hoge kast plaatsen.

Fotolijstjes

Door fotolijstjes of kunst op te hangen, wordt de hoogte geaccentueerd. Zeker als je wat speelt met hoogteverschil.

Wandplanken

Wandplanken zijn leuk om op te hangen en ook nog eens praktisch. Neem je een brede plank, dan schuif je er zo een leuke kist bovenop waar je o.a. je sjaals en paraplu’s in op kunt bergen.

Kapstok

Een kapstok is natuurlijk iets wat nagenoeg iedereen in zijn/haar hal heeft hangen. Je wilt nou eenmaal ergens je jas kwijt. Heb jij behoefte aan kapstok ideeën? hier staan een aantal leuke DIY ideeën. Het voordeel hiervan is dat je het geheel naar jouw smaak kunt maken én kunt aanpassen op de ruimte in je hal. P.S. ook mogelijk natuurlijk: een wandplank en kapstok in één. Slim ruimtegebruik. Daarnaast kun je bij een kleinere hal altijd het best gaan voor een wandkapstok in plaats van een staande kapstok als je ruimte wilt besparen.

Leg de nadruk op de ruimte

Maak gebruik van slimme trucjes om een hal zo in te richten dat je de plekken waar wel veel ruimte is accentueert. Zo creëer je optische ruimte; een ruimt oogt groter dan dat hij daadwerkelijk is. Hoe? Een ruimte laat je optisch groter lijken door de lijnen van de ruimte te volgen met lijnen waar je het wilt accentueren. Een smalle ruimte kun je dus bijvoorbeeld het beste met lijnen accentueren die in de lengte lopen. Gebruik bijvoorbeeld een langwerpig tapijt.

Daglicht

Indien je de optie hebt, denk dan ook eens aan eventueel het één en ander verbouwen. Zo kun je overwegen om een deur te nemen met een groot glas. Ook mooi is een glazen wand. Door meer daglicht binnen te laten, krijg je automatisch een ruimtelijker gevoel. Als je het combineert met de lichte kleuren die al benoemd zijn, dan zorg je voor reflectie en daardoor voor een optisch grotere ruimte.  

Eye catcher

Door een eyecatcher te plaatsen, zorg je ervoor dat mensen daar naar kijken. Het valt dan al snel minder op dat een ruimte kleiner is. Een eyecatcher die het eigenlijk altijd goed doet, is een grote vaas met een mooie bos (droog-)bloemen.

Verlichting

Goede verlichting doet wonderen. En met goede verlichting bedoelen we niet direct sterke verlichting. Ook sfeerverlichting kan heel goed zijn werk doen. Voor wat voor verlichting je kiest, is afhankelijk van onder andere smaak en functie. Zo kun je ook in een hal kiezen voor bijvoorbeeld een plafondlamp, een hanglamp of spotjes. Met functionele verlichting zorg je ervoor dat een ruimte goed verlicht wordt. Sfeerverlichting heeft daarentegen (zoals de naam al zegt) de functie voor sfeer. Zo kun je bijvoorbeeld je eyecatcher nog opvallender maken door er een lamp op te schijnen, bijvoorbeeld met een spotje in de grond.

Spiegels

Spiegels zijn net als lichte kleuren ware reflectors van daglicht en ze verspreiden zo het daglicht door de ruimte. Niet alleen door de reflectie, maar ook door het spiegelbeeld zelf, lijkt een ruimte optisch groter. En een grote, gedetailleerde spiegel kan ook nog eens als eyecatcher dienen. Een hal laat je langer lijken door een spiegel aan het einde van de hal te plaatsen. Wil je de hal breder laten lijken, hang je de spiegel juist aan de zijkant op.

Slim ruimtegebruik

Slim ruimtegebruik is misschien wel dé tip wat betreft kleine ruimtes. Ruimtes die je niet goed kunt gebruiken, zoals hoekjes of ruimte onder de bank, gebruik je met slim ruimtegebruik juist wel! Maak bijvoorbeeld een wandkast in de ruimte onder de trap. Of neem een opbergbankje. Handig als je je schoenen aan wilt doen, maar nog handiger om spullen als paraplu’s en sjaals in te stoppen.

Breng sfeer aan

Zoals in het begin van het artikel al werd genoemd wil je natuurlijk ook wat sfeer in je hal. Sfeer aanbrengen hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn en al helemaal niet veel ruimte te kosten. Enkele voorbeelden:

  • Persoonlijk

Breng een persoonlijk tintje aan in je hal. Bijvoorbeeld door een leuk souvenir als eyecatcher te plaatsen. Of zet een souvenir ergens op de wandplank.

  • Kleedjes of een tapijt

Het warme materiaal zorgt automatisch voor extra sfeer

  • Accenten

Breng kleuraccenten aan. Leuk; dat opvallende wat toch weer past in het geheel. Bijvoorbeeld door her en der gekleurde fotolijstjes op te hangen. Of juist gekleurde kapstokhaakjes.

Orde

Probeer een hal ook altijd netjes en geordend te houden om de ruimte optisch zo groot mogelijk te laten lijken. Bijvoorbeeld met behulp van opbergbakken/manden. En laat altijd genoeg beweegruimte over.

Woonmooier.nl
Logo