7 tips voor een kindvriendelijke tuin

Wil jij een kindvriendelijke tuin? In een tuin die kindvriendelijk is, staat veiligheid natuurlijk voorop! Ook een kleine tuin is kindvriendelijk in te richten. Maar hoe maak je van jouw achtertuin de perfecte kindvriendelijke tuin? In dit artikel geven we je tips en inspiratie zodat jij de perfecte tuin kunt aanleggen!

#1 Erfafscheiding

Een erfscheiding is niet alleen praktisch voor de privacy, maar ook zodat je kinderen niet zomaar weg kunnen lopen en/of de straat op kunnen lopen. Voor welk type erfscheiding je gaat is natuurlijk helemaal afhankelijk van smaak en tuinstijl. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hekwerk
  • Haag
  • Schutting
  • Schanskorven

#2 Planten buiten in je tuin  

Als je planten in je tuin wilt, is het goed om rekening te houden met planten die giftig zijn. Daarnaast is het ook handig om te kiezen voor stevige planten die wel tegen een stootje kunnen. De kans op een ernstige vergiftiging is laag, maar er zijn wel giftige planten en planten die huidirritatie kunnen oproepen. Giftige planten zijn onder andere:

  • Blauwe monnikskap
  • Papaver
  • Doornappel
  • Vingerhoedskruid
  • Anemoon (niet giftig, maar wel huidirritaties)

Let op! Dit zijn slechts enkele voorbeelden!

#3 Ondergrond

Met een zachte ondergrond is je tuin automatisch meer kindvriendelijk. Kinderen zullen nou eenmaal vaker vallen of ongelukjes hebben. Gelukkig is er in ondergrond al genoeg keuze. Gras geeft rust en groen in de tuin en zorgt voor een zachte ondergrond. Kunstgras is hierin natuurlijk ook een optie. Ook mogelijk zijn de rubberen tegels die je ook ziet onder klimtoestellen. Bij deze tegels is het wel belangrijk om rekening te houden met de zon, want in de zon worden de tegels warm tot zelfs heet. Houtsnippers of zand is ook nog een optie. Natuurlijk hoef je niet je hele tuin te veranderen in een zandbak. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een stuk in de tuin te maken met een zachte ondergrond waar de kinderen kunnen spelen (en je eventueel een speeltoestel plaatst).

#4 Schaduw

Zorg voor voldoende schaduwplekken, of in ieder geval de speelplek in de schaduw. Heb je geen bomen? Dan is een schaduwdoek ook nog een optie.

#5 Water

Water is voor kinderen heerlijk om mee te spelen, maar is ook erg risicovol. Zorg ervoor dat een zwembad of vijver is afgedekt met speciale veiligheidsroosters of omheind is.

#6 Privé

Een plekje voor de ouders om te zitten, maar voor de kinderen is dit minstens net zo fijn! Een plekje waar je kind zich kan terugtrekken in de tuin hoeft helemaal niet groot of ingewikkeld te zijn. Natuurlijk is een boomhut gaaf, maar een speelhuisje of tent is ook super leuk!

#7 Toekomstgericht

Probeer de leeftijd van je kinderen in je achterhoofd te houden. Je kind groeit snel en is even zo snel uitgekeken op iets. Daarom kan het handig zijn om spullen tweedehands aan te schaffen. Je kunt ook spullen kopen die verschillende functies kunnen hebben. Zo kan een speelschelp in de zomer worden omgetoverd tot zwembad, terwijl je deze in het voor- en najaar kan gebruiken als zandbak.

Woonmooier.nl
Logo