Kenmerken van een klassieke woonstijl

Een klassieke woonstijl is een elegante en vaak barokke stijl waarin luxe een grote rol speelt. Luxueuze stoffen, kroonluchters en zilver- en goudtinten voeren de boventoon. Het is een stijlvolle manier om spullen in je interieur te tonen. Maar vergeet vooral de symmetrie niet! Dat is een belangrijk aspect bij een klassiek interieur. Maar waar houdt een klassieke woonstijl dan precies in? Welke kenmerken heeft het? Wij leggen het aan je uit.

De materialen in een klassieke woonstijl

De materialen in een klassieke woonstijl hebben vaak een luxe uitstraling. Zoals velours, satijn of zijde. Vaak wordt het materiaalsoort ook gecombineerd met elkaar. Zo zie je bijvoorbeeld een satijnen gordijn, gecombineerd met een leren, barokke stoel. Er kan op de muur prima een groot doek worden gehangen met een mooie print. Het liefst een print dat klasse en finesse uitstraalt natuurlijk. Een wollen tapijt maakt het interieur af.

Wat een extra luxe uitstraling geeft, is als je een wollen tapijt neemt die je onder de stoelen of banken door laat lopen. Hiermee creëer je een fijne plek.

De kleuren

De kleuren in een klassieke woonstijl zijn vaak vrij ingetogen. Dat betekent niet dat het allemaal somber is! Het is vaak een combinatie van beige tinten gecombineerd met wat rood of paarse accenten. Of het is helemaal in een bruinige, beige tint gehesen. Vaak hebben de accessoires een zilveren, gouden of metalen look. Door de combinatie van deze kleuren krijg je een bepaalde elegantie. Wees wel voorzichtig met het combineren van zilver en goud. Vaak moet je voor één van de kleuren kiezen in het interieur om het juiste effect te krijgen.

De vormen

Symmetrie is waar het om draait in een klassiek interieur. Alles staat zo uitgelijnd dat het precies klopt. Vaak zie je ook twee dezelfde items in een interieur. Bijvoorbeeld aan elke kant van de schouw een zilveren kandelaar. Of een bank met daar tegenover twee dezelfde stoelen. Of een muur met foto’s die allemaal in hetzelfde soort of kleur lijstje zitten. Door deze symmetrie aan te brengen, komt een klassiek interieur heel rustig over.

De meubels in een klassieke woonstijl

De meubels in een klassieke woonstijl zijn dus een combinatie van verschillende stijlen. Het is vaak strak, gecombineerd met barok. Je ziet vaak niet de echt organische vormen terug, zoals bij een Scandinavisch design bijvoorbeeld. De meubels zijn vaak van hout in een luxe uitvoering. Zware meubels. De bank of stoelen kan afgewerkt zijn met metalen poten. Zo komt de zilveren kleur weer terug die je vaak ziet bij de accessoires.

Zoals je ziet kan je veel kanten op met een klassiek interieur. De truc is om een juiste combinatie te maken van verschillende materialen en objecten. Als je die combinatie weet te maken, dan moet je nog een manier vinden om het neer te zetten. Denk aan de symmetrische lijnen. Daarnaast is een ruimtelijke opzet cruciaal als je een klassieke woonstijl wilt neerzetten. Zorg voor voldoende opbergruimte om zoveel mogelijk alledaagse spullen op te bergen.

Woonmooier.nl
Logo