12 ideeën voor een kast onder een schuine wand

Een rechte wand is uiteraard het makkelijkst om dingen tegen kwijt te kunnen, zoals een boekenkast of een kledingkast. Mensen met een bovenwoning of een zolder kennen het probleem van een schuine wand misschien wel. Onder een schuine wand kun je gelukkig met een beetje creativiteit veel dingen kwijt! Een kast onder een schuine wand is gemakkelijker te realiseren dan je misschien denkt. Je kunt bijvoorbeeld een opbergkast van Ikea gebruiken als kledingkast onder de schuine wand. In dit artikel lees je verschillende ideeën over kasten onder een schuine wand.

Gebruik verschillende materialen

Afhankelijk van je interieurstijl kun je natuurlijk ook verschillende materialen gebruiken. Zo passen gelakte kasten goed bij een moderne look, krijtverfdeuren goed bij een vintagelook en past steigerhout weer goed bij een landelijke look. Geef de kasten ook vooral een leuk kleurtje om het helemaal passend bij je interieur te maken.

Verschillende soorten hout

Naast verschillende materialen kun je natuurlijk ook verschillende soorten hout gebruiken. Het ene hout is zeker het andere niet! Elke interieurstijl vraagt ook weer een andere soort hout. Voorbeelden van de verschillende soorten hout zijn underlayment, steigerhout en eikenhout. Bij een strak en modern interieur past licht eikenhout goed. Daarentegen past bij een industriële look ruw en onbewerkt hout goed.

Kastdeuren

Voor welke kastdeuren ga je? Draaideuren zijn praktisch en nemen weinig ruimte in. Schuifdeuren zijn ook mogelijk en plaats je voor de wand. Glazen deuren hebben een mooie moderne look. Ook nog een optie zijn klepdeuren. Of kies je er juist voor om geen deuren te plaatsen en blijft het een open kast? Keuzes genoeg!

Zelf passen en meten met bestaande kasten

Het is natuurlijk ook mogelijk om bestaande kasten te gebruiken. Het is dan wel even passen en meten, maar gelukkig zijn er genoeg opties. Ikea heeft hier veel mogelijkheden voor. Zij bieden namelijk veel losse kastonderdelen, zoals ladekasten en open vakken kasten. Er zijn drie soorten kasten van Ikea die veel gebruikt worden onder schuine wanden:

Ikea Besta opbergkast

De Besta kasten zijn makkelijk om op te stapelen. Zo kun je zelf de hoogte bepalen. Als je meerdere besta kasten naast elkaar zet, kun je dus van het laagste punt tot het hoogte punt van de wand werken. Dit heeft ook nog eens een leuk speels effect.

Ikea Malm ladekasten

De Ikea Malm zijn ladekasten. Malm heeft ook onder andere een collectie aan losse lades, bijvoorbeeld bedlades. Deze lades kun je natuurlijk ook gebruiken voor je schuine wand. Zeker als je een lage schuine wand hebt, kan het handig zijn om de lades er gewoon onder te schuiven.

Ikea Pax kast

De Ikea Pax kasten zijn ook populair om te gebruiken. Je kunt ze afwerken met deuren, maar kunt er ook voor kiezen om geen deuren te plaatsen en dus een soort inloopkast te creëren.

Steigerbuizen voor een industriële look

Je kunt een kast onder je schuine wand helemaal naar wens maken zodat het past bij je interieur. Bij een industrieel interieur hoort zwart, metaal en stoer. Wat dacht je van het maken van een kledingroede onder je schuine wand? Dit kun je gemakkelijk realiseren met steigerbuizen. Hoe gaaf is dat? Je kunt natuurlijk ook een gewone kledingroede plaatsen, als de industriële stijl bijvoorbeeld niet bij je past. Of omdat dit toch iets makkelijker is dan het installeren van steigerbuizen. Hang ze op verschillende hoogtes voor een speels effect.

Inloopkast

Creëer je eigen inloopkast door de gehele ruimte te gebruiken. Dus niet één schuine wand, maar allemaal! Hoe leuk is het om je zolder om te bouwen tot inloopkast? Combineer dan verschillende kastonderdelen met elkaar, bijvoorbeeld kledingroedes, ladekasten en opbergkasten. Zo heb je voor elk kledingstuk een opbergplaats.

Gebruik wieltjes

Wieltjes kunnen handig zijn als je bijvoorbeeld gebruik maakt van lades. Of als je rechte kasten onder je schuine wand hebt en er daardoor achter de kast nog net wat ruimte verloren gaat. Je kunt dan wieltjes plaatsen onder de kasten, zodat je de kasten gemakkelijk naar voren kunt halen. In het ‘verloren hoekje’ kun je dan nog wat spullen opbergen die je niet dagelijks gebruikt, zoals je kerstspullen bijvoorbeeld. Op deze site vertellen ze stap voor stap hoe je een kast op wielen kunt maken.

Roomdivider

Een roomdivider heeft al een schuine vorm. Indien je er genoeg ruimte voor hebt, kun je ook een roomdivider onder de schuine wand plaatsen. Zo hoef je helemaal niet te klussen!

Uitschuifbare kledingkast

Dit is er één voor de handige mensen, maar hij is wel erg gaaf! Deze kasten zijn uitschuifbaar. Zo zorg je ervoor dat het geheel er strak en netjes uitziet op het moment dat ze ingeschoven zijn. Als je ze niet gebruikt nemen ze ook geen ruimte in beslag en dat is natuurlijk helemaal fijn als je niet veel ruimte hebt bijvoorbeeld.

DIY

Benieuwd hoe je nou zelf zo’n schuine kast maakt? Op deze pagina kun je een plan vinden om een kast voor een schuine wand te maken. Dit plan neemt je stap voor stap mee, waardoor het allemaal wat gemakkelijker is. Heb je behoefte aan nog meer tips en ideeën? In dit voorbeeld van Ikea kun je veel inspiratie opdoen. Zij maakten een multifunctionele logeerkamer. Wordt de kast onder je schuine wand een thuiswerkplek, een kledingkast of juist een boekenkast?

Op maat laten maken

Ben je niet zo handig? Of wil je niet het risico lopen dat iets toch niet helemaal goed past? Dan kun je ook een kast op maat laten maken. Je kunt dan de hele ruimte van de schuine wand gebruiken. Afhankelijk van de locatie waar de schuine wand zich bevindt kun je van de kast maken wat je wilt. Een boekenkast of een kledingkast bijvoorbeeld.

Woonmooier.nl
Logo