Zo kies je de juiste tv beugel

Tv beugels zijn er in verschillende maten en verschillende types, zoals een vaste of een kantelbare muurbeugel. Wat is het verschil in types? En waarom kies je voor een kantelbare of juist een vaste muurbeugel? Hoe weet je wat het juiste type voor jou is? Dat leggen we hieronder uit!

Soorten muurbeugels

Een muurbeugel voor je tv kopen kan lastig zijn, door alle keuzes. Hieronder leggen we de verschillende types uit. Grofweg kun je vier verschillende types onderscheiden: vast, kantelbaar, draaibaar en draai- en kantelbaar.

Vast

Met behulp van een vaste muurbeugel hangt de tv strak tegen de muur. Over het algemeen zit er slechts 1 tot 3 centimeter ruimte tussen de tv en de muur. Het ontwerp van een vaste muurbeugel is simpel en slank. Een vaste muurbeugel is vaak ook goedkoper in aanschaf. Het voordeel is dat je de beugel niet ziet en zo dus een strakke wand creëert. Heb je de beugel eenmaal gemonteerd en de tv opgehangen? Dan kun je de tv niet meer bewegen.

Draaibaar

Een draaibare muurbeugel is handig als je verschillende kijkposities wilt hebben, doordat je de tv gemakkelijk kunt draaien. Een draaibare muurbeugel is handig als je vanuit twee verschillende kijkposities tv kijkt. Over het algemeen is een draaibare muurbeugel ook in afstand te veranderen. Dit kan dankzij een verstelbare arm, waardoor je de tv dichterbij kunt trekken of juist verder af kunt duwen.

Kantelbaar

Bij een kantelbare muurbeugel kun je de tv omlaag kantelen. Als de tv bijvoorbeeld te hoog hangt, kun je de tv naar beneden kantelen zodat je beter zicht hebt. Met behulp van een kantelbare muurbeugel kun je de tv maximaal 15 graden naar beneden kantelen. Sommige kantelbare muurbeugels kunnen ook naar boven kantelen. Dit kan handig zijn als je iets wilt veranderen aan de bedrading.

Draai- en kantelbaar

Wil je volledige flexibiliteit zodat je de perfecte kijkpositie kunt opzoeken? Kies dan voor een muurbeugel die zowel draai- als kantelbaar is. Het nadeel aan kantelbare en draaibare muurbeugels (en de combinatie van deze twee) is dat de tv niet strak tegen de muur hangt.

Formaten

Bij het uitzoeken van een muurbeugel let je op het maximale gewicht wat de muurbeugel kan dragen, het maximale formaat scherm en de VESA maat.

VESA maat

De VESA maat geeft de afstand tussen de bevestigingspunten weer. De VESA maat van je tv en de VESA maat van de tv beugel moeten hetzelfde zijn om goed te passen.

Formaat en gewicht

Uiteraard moet je kijken of de muurbeugel geschikt is voor de formaten (schermgrootte) van je televisie. Meestal worden de formaten die mogelijk zijn weergeven in zowel centimeters als inches. Let daarnaast op het gewicht van je tv.

Heb je de muurbeugel voor je tv uitgezocht? Maak het plaatje helemaal af met een mooie tv-kast. Tips voor het aanschaffen van een tv-meubel lees je hier.

Woonmooier.nl
Logo