Japandi is de trend van 2024. Japandi: het Scandinavisch Japans interieur. Maar wat is Japandi eigenlijk? En hoe kun jij het toepassen in je huis? Lees er meer over in dit artikel!
Wat is Japandi?
Japandi is eigenlijk een combinatie tussen een Scandinavisch interieur en Japans interieur. Dat klinkt misschien raar, mede doordat de twee landen zo ver uit elkaar liggen, maar is eigenlijk best logisch. De stijlen komen namelijk op een aantal vlakken overeen. Maar combineer je de twee met elkaar, dan ontstaat er een geheel nieuwe woonsfeer.
De basis van Japandi ligt in de eenvoud. In Japandi worden veel natuurlijke materialen gebruikt, het liefst ambachtelijke producten. Ook wordt er stil gestaan bij de vormgeving; een balans tussen organische vormen en harde, strakke lijnen. Dit alles draait om een minimalistische maar warme sfeer. De Japanse woonstijl wordt eigenlijk afgewerkt met Scandinavische elementen (of andersom natuurlijk). Strak wordt afgewerkt met natuurlijke, zachte elementen.
Zen
Japandi is een stijl die rust moet uitstralen. Hiervoor worden rustige kleurtinten gebruikt en wordt ook veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Echter wordt er ook een warme sfeer aan toegevoegd, door warmere tinten en zachte materialen te gebruiken. Door dit op de juiste manier te combineren, creëer je niet alleen een rustige sfeer, maar tegelijkertijd ook een warme sfeer.
Hoe kun je Japandi toepassen in je woning?
Materialen
Combineer zacht met hard. Daarom wordt in Japandi gebruik gemaakt van materialen als hout, linnen, beton en rotan. De natuurlijke elementen worden het liefst ook nog zo min mogelijk bewerkt. Door gebruik te maken van natuurlijke elementen zorgt de Japandi stijl ervoor dat je aan de natuur denkt, wat weer zorgt voor het zen gevoel. Het leuke aan deze stijl is dat het niet perfect hoeft te zijn. Een ruw afgewerkt ambachtsstuk zorgt juist voor die warme sfeer. Indien je kiest voor hout, dan doe je er goed aan om te kiezen voor lichthout. Lichthout wordt het meest gebruikt in deze stijl. Laat deze natuurlijke materialen zoals rotan en hout in je hele stijl terugkomen. Bijvoorbeeld in de meubelstukken (denk aan de kasten) of in een vloerkleed.
Kleuren
Ook de kleuren zijn rustig en zacht, maar moeten wel sfeer en warmte uitstralen. Daarom wordt gebruik gemaakt van wit, grijs, beige en pastelkleuren. Andere kleuren zijn terracotta en bruin, om meer de natuurlijke kant op te zoeken. Door de kleuren af te wisselen, voorkom je dat het geheel eentonig wordt. De betonlook wordt veel gebruik op de vloer of de wanden, of juist in de meubelstukken.
Strak en organisch
Het leuke aan deze stijl is de combinatie tussen strak en organisch. Je kunt dit goed toepassen door te kiezen voor een minimalistisch design op je muren en met de kleuren, maar door juist de organische vormen te laten schitteren in de meubelstukken.