Jaloezieën schoonmaken; zo doe je dat

Iedereen met luxaflex weet dat deze dingen veel stof vangen. Het is dan ook prettig om ze regelmatig stofvrij te maken. Je jaloezieën schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Hoe kun je het beste je lamellen schoonmaken? In dit artikel vertellen we je hoe je het beste je jaloezie kunt schoonmaken, afhankelijk van het materiaal.

Stap 1: Stof verwijderen

Het stof verwijderen is het makkelijkst als je de jaloezieën helemaal sluit. Je kunt dan gemakkelijker bij de hele lamellen en ze zo schoonmaken. Het afstoffen van je jaloezieën kan gemakkelijk met een stofdoek, plumeau of de stofzuiger. Als je een stofzuiger gebruikt, gebruik dan altijd een opzetborstel en zet de stofzuiger op de laagste stand. Een microvezeldoek is in dit geval ook handig, omdat de doek het stof aantrekt en opneemt. Dit in tegenstelling tot een gewone doek of plumeau, die het stof eigenlijk wegveegt. Vergeet niet de jaloezieën ook de andere kant op te sluiten. Zo neem je dus beide kanten mee. Op zwarte jaloezieën valt stof nog meer op!

Stap 2: Schoonmaken

Indien je het afstoffen regelmatig doet, valt dit klusje best wel mee. Maar het is af en toe ook nodig om de jaloezieën helemaal te reinigen.

Kunststof of aluminium jaloezieën

Kunststof jaloezieën kun je gemakkelijk schoonmaken. Gebruik hiervoor een beetje sop en een schoonmaakdoekje. Klem de lamellen tussen je vingers en veeg dan heen en weer. Het liefst in één vloeiende beweging van links naar rechts (of andersom natuurlijk). Zo maak je zowel de onder- als de bovenkant in één keer schoon.

Kunststof jaloezieën of aluminium jaloezieën kun je schoonmaken met afwasmiddel of allesreiniger. Je hebt geen speciale reiniger nodig. Je jaloezieën worden iets meer glimmend door wasverzachter te gebruiken. Wasverzachter zorgt er ook voor dat vet minder makkelijk hecht.

Gebruik nooit schoonmaakmiddel direct op de jaloezieën, maar altijd in een sopje met water. Zo voorkom je dat het schoonmaakmiddel schade aanricht. Na het afsoppen, kun je ze het beste nog een keer afnemen met alleen water.

Stoffen jaloezieën

Stoffen jaloezieën kun je het beste afstoffen met de stofzuiger. Stoffen jaloezieën kun je daarna het beste naar een stomerij brengen.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën kunnen echt wel tegen een beetje water, maar niet te veel! Het hout kan gemakkelijk gaan werken door te veel gebruik van water. Gebruik op hout liever ook geen sop.

Stap 3: afdrogen

Nadat je de jaloezieën hebt schoongemaakt, moet je ze goed afdrogen met een droge doek. Hang ze daarna uit in een vrije stand zodat ze echt helemaal droog kunnen worden.

Tips en tricks  

  • Door regelmatig de jaloezieën schoon te maken (hanteer 1 keer per maand) blijft het klusje behapbaar. Vuil kan zich dan namelijk minder makkelijk hechten. Let op: schoonmaken, niet afstoffen.
  • Lastig te bereiken plekjes of plekjes die niet schoon worden, kun je ook proberen schoon te maken met een oude tandenborstel.
  • Er zijn ook speciale borstels voor jaloezieën te koop om het stof te verwijderen.
  • Door iets zachts te gebruiken, zorg je ervoor dat je minder snel krassen maakt.
  • Met mooi weer valt stof meer op.

Woonmooier.nl
Logo