Inspiratie voor industriële lampen

Ben jij dol op de industriële stijl? En ben jij op zoek naar industriële lampen? Wij geven je in dit artikel tips voor alles rondom industriële lampen. Van tafellampen tot hanglampen, van woonkamer tot kantoor. De leukste inspiratie voor industriële lampen kun je hier vinden, dus lees snel verder!

Waar moet je op letten als je een industriële lamp gaat kopen?

De industriële stijl is helemaal in en dus zien we steeds meer keuze in meubels komen. Voor de industriële stijl worden onder andere oude fabrieken gebruikt als inspiratiebron. Industriële lampen (vooral de industriële hanglampen) zijn dan ook gebaseerd op de fabriekslampen van vroeger. De lampen van vroeger waren gemaakt van robuuste materialen en gaven veel licht. Een industriële lamp heeft dan ook een robuuste en stoere uitstraling. Als je een industriële lamp wilt aanschaffen, zul je rekening moeten houden met een aantal dingen die ik hieronder zal uitleggen.

De grootte van de lamp

Je wilt een lamp die voldoende licht afgeeft. Tegelijkertijd wil je een lamp die niet te groot is, waardoor de ruimte weer kleiner lijkt.  Over het algemeen wordt aangegeven dat een lamp sowieso niet breder mag zijn dan de tafel waar hij boven hangt. De perfecte breedte van een lamp is 66 procent van de gehele breedte van de tafel. Als de lamp groter is, lijkt de ruimte kleiner. Als de lamp kleiner is, is de kans groot dat de tafel niet voldoende verlicht gaat worden. Je kunt ook met het formaat van de lamp gaan spelen, bijvoorbeeld door twee kleinere lampen op te hangen in plaats van één grote.

De kleur

Eén van de nadelen van de industriële stijl is dat er maar een beperkt aantal kleuren gebruikt wordt. Lampen zijn dan ook al snel te verkrijgen in wit, betonlook, koper, brons, grijs, bruin of zwart (of een combinatie van de kleuren). Het oogst het meest rustig als je de kleur van de lamp gelijk houdt aan de rest van het interieur.

Duurzaamheid en materiaalkeuze

Kies voor duurzaamheid. Lampen zijn er in verschillende prijscategorieën te vinden. Niet altijd is dit terecht (soms is het gewoon naam/merk gebonden), maar vaak is er wel een reden voor dat de ene lamp duurder is dan de andere. Het gebruikte materiaal is steviger en daardoor duurzamer. Kijk dus ook goed naar het materiaal wat je wilt en of de lamp kwalitatief goed is. Voor de robuuste look wordt er bij industriële lampen gekozen voor robuuste materialen zoals metaal, hout, betonlook of leer.

Combineer

Voor een speelse en levendige sfeer combineer je verschillende soorten lampen met elkaar. Een combinatie dus tussen tafellampen en hanglampen et cetera. Wil je toch één geheel creëren? Dan kun je ervoor kiezen om verschillende soorten lampen te kiezen, maar in één stijl. Veel winkels (en ook online) bieden bijvoorbeeld een vloerlamp, hanglamp en tafellamp in dezelfde stijl, zodat je kunt combineren en toch één geheel behoudt.

Het licht zelf

Ook van belang is de lichtbron die je kiest. De juiste lichtbron is afhankelijk van de functie van de lamp. Is het een lamp met een functionele functie (bijvoorbeeld voor boven een werktafel) dan is wit en fel licht aan te raden zodat je alles goed kunt zien. Sfeerlicht is daarentegen wat geler en zachter, waardoor het licht warmer is. Wil je een lamp die je voor elke gelegenheid kunt gebruiken? Kies dan voor een lamp met een dimfunctie. Zo kun je niet alleen de verlichting aanpassen op elke gewenste situatie, maar bespaar je ook nog eens op je elektriciteit.

Vroeger keek je trouwens naar het aantal watt, maar met de komst van de LED kijk je naar het aantal lumen. Hoeveel lumen je wilt, is dus mede afhankelijk van de functie van de verlichting. In de keuken is bijvoorbeeld functioneel licht van belang en kan het aantal lumen al snel variëren tussen de 2000 en 4000 lumen. Daarentegen wil je in de woonkamer wellicht wat meer sfeerverlichting, wat uitkomt tussen de 1500 en 3000 lumen. In een werkkamer kan het aantal lumen al snel richting de 6000 gaan.

P.S. In dit artikel staat nog wat meer uitleg over de verschillende functies van verlichting.

Verschillende soorten lampen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten lampen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van verschillende soorten lampen in de industriële stijl.

Hanglampen

Bij hanglampen is het van belang dat je nog op een aantal extra zaken let voor je de hanglamp aanschaft:

Het gewicht

Let goed op de combinatie van je plafond en het gewicht van de lamp. Industriële hanglampen kunnen best zwaar zijn en niet alle plafonds kunnen dit dragen (gipsplafond bijvoorbeeld). Het is zonde en vooral niet prettig als de lamp naar beneden komt terwijl je net lekker zit te eten!

Hoe hoog hang je een hanglamp?

Voorkom dat een lamp zo laag hangt dat je er gemakkelijk je hoofd aan stoot of dat je elkaar nauwelijks kunt zien als je tegenover elkaar zit. De geadviseerde lengte van een hanglamp is tussen de 60 en 70 centimeter boven de eettafel. Zo behoudt je de zichtlijnen. Maak je gebruik van meerdere lampen boven één tafel? Dan kan het ook leuk zijn om te variëren met de hoogte voor een speels effect. Als je een hoog plafond hebt, kun je er nog voor kiezen om de lamp hoger te hangen dan het gemiddelde.

Tafellampen

Vloerlamp

Spots/plafondlamp

Tip: de filament led lamp

De filament led lamp is een grote lamp met een oranje spiraal erin. Deze lamp komt echt tot zijn recht in een industriële woning. Je hoeft hiervoor eigenlijk niet eens verder een lamp te zoeken, want deze lamp is van zichzelf al uniek en komt prima tot uiting als je hem los gebruikt. Je kunt hem dan gewoon aan een kabel met fitting hangen en hiermee spelen.

Woonmooier.nl
Logo