In 5 stappen je interieur verlichting op orde

Licht speelt een zeer belangrijke rol in het interieur. In de eerste plaats omdat we echte dagdieren zijn en dus overal voldoende licht nodig hebben om ons op het gemak te voelen. Maar met verlichting kan je ook accenten aanbrengen in je interieur en zorgen voor sfeer. Vaak is dat niet eens zo moeilijk als je rekening houdt met de volgende punten.

1. Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is erg belangrijk in iedere ruimte. Dit licht is natuurlijk onovertroffen en je moet hiervan dan ook zoveel mogelijk profiteren. Als het te donker in huis is, kun je dat soms oplossen met een strategisch geplaatste lamp. Te veel licht is in het algemeen geen enkel probleem, omdat je met diverse raamdecoratie precies kunt bepalen hoeveel licht jij het beste vindt passen bij jouw interieur.

2. Basisverlichting

Met basisverlichting bedoelen we die verlichting die zorgt dat een ruimte goed is verlicht als het daglicht dat niet meer doet. Het eenvoudigst is dit natuurlijk te realiseren met lampen die hoog worden geplaatst. Het is dus niet verwonderlijk dat iedere kamer minstens een plafondpunt heeft. Een hanglamp kan vanuit een centraal punt egaal licht verspreiden door de ruimte. Hierdoor vermijd je te grote contrasten in een kamer. In verband met de sfeer en om de verlichting ook efficiënt te kunnen gebruiken, is het praktisch als de basisverlichting ook altijd gedimd kan worden. Dat een hanglamp moet passen bij de rest van het interieur spreekt voor zich.

3. Accentverlichting

Accentverlichting geeft een bepaald deel van het interieur iets bijzonders. Denk hierbij aan een schilderij of een bijzonder meubel. Maar accentverlichting gebruik je ook zodat er op bepaalde punten de mogelijkheid wordt gecreëerd om bijvoorbeeld te lezen, zonder dat daarvoor de basisverlichting op volle sterkte hoeft. Het is van belang dat de accentverlichting goed samengaat met de basisverlichting en zo voor harmonie zorgt in de ruimte. Dat doe je door een lichtplan te maken en de accenten op de juiste positie te kiezen.

4. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft natuurlijk ten doel om sfeer te scheppen in een kamer. Nu is sfeer vaak iets dat ook erg persoonlijk is. Maar in het algemeen is sfeerverlichting niet zozeer bedoeld om extra te verlichten, maar alleen voor het effect dat het realiseert. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk kaarslicht. Er is waarschijnlijk niemand die kaarslicht niet sfeervol zal vinden en het wordt vrijwel overal ter wereld ook geassocieerd met romantiek. Sfeerverlichting kan ook bijvoorbeeld komen van een haardvuur of een gedimde lamp of spotje. Jij beslist uiteindelijk wat jij sfeervol vindt.

5. Passende verlichting

De juiste lamp bij het juiste interieur. Het klinkt waarschijnlijk vanzelfsprekend maar het kiezen van de goede lamp voor jouw interieur is een van de belangrijkste stappen. Een industriële inrichting wordt steeds populairder bij winkels en restaurant maar ook in woningen. Hierbij horen ook industriële hanglampen om het plaatje compleet te maken. Originele industriële lampen kun je natuurlijk proberen te vinden op veilingen en rommelmarkten, maar er worden ook steeds meer exemplaren speciaal gemaakt voor jouw favoriete industrieel interieur.

Met deze tips bij het kiezen van verlichting ben jij goed voorbereid.

Woonmooier.nl
Logo