In 5 stappen de beste en mooiste douchekraan kiezen

Lekker douchen om je weer helemaal fris te kunnen voelen, wie doet dat nu niet graag. Maar een gemiddelde douchekop verbruikt ook 10 liter water per minuut en dat kostbare goedje moet ook nog eens op de juiste temperatuur worden gebracht met fossiele brandstof. Het is derhalve beslist een goed idee om bij de aanschaf te kiezen voor een douchekraan die niet alleen de mooiste maar ook de beste is. Hieronder staan vijf stappen die je zou kunnen volgen bij jouw keuze.

1. Een douchekraan die past bij jouw badkamer

Ook bij de ontwikkeling van douchekranen heeft de tijd niet stilgestaan. Je kan derhalve kiezen uit diverse stijlen en kleuren. In de badkamer zal je uiteraard veel chroom tegenkomen en het is dan een mooi contrast om eens te kijken naar een zwarte douchekraan.

Een verdere leuke optie is oom bepaalde elementen in de badkamer te laten terugkomen. Heb je een ronde wasbak, dan kan je die vorm ook kiezen voor je douchekop.

2. Moderne technologie

De tijd dat je met koud en warm water de ideale watertemperatuur voor je douchebeurt moest samenstellen is voorbij. Kies tussen een mengkraan en een thermostatische kraan. De laatste heeft als voordeel dat je snel de gewenste temperatuur bereikt en deze stabiel blijft. In het algemeen is er ook een maximum temperatuur ingesteld van 38° C. Dat voorkomt ongelukjes. Er zijn ook moderne douchekranen die een beveiliging hebben waardoor de buitenkant niet te warm wordt. Beslist het overwegen waard als er jonge kinderen tot het gezin behoren.

3. Waterbesparing

Een gemiddeld gezin gebruikt per jaar ongeveer 100.000 liter water. Een behoorlijk percentage van deze enorme hoeveelheid verdwijnt door het doucheputje. Douchen is ontspannend en aangenaam en het besparen van water moet uiteraard niet ten koste gaan van jouw comfort. Met een waterbesparende douchekop kan je water en energie besparen terwijl het comfort hetzelfde blijft voor je gevoel. Een prettig idee in alle opzichten.

4. Onderhoud

Het kraanwater in ons land is van uitstekende kwaliteit, maar bevat ook kalk. Dat zorgt er niet alleen voor dat kranen, de douchegoot en andere zaken er vuil gaan uitzien, het beperkt ook de levensduur van jouw badkamerapparatuur. Regelmatig schoonmaken met een milieuvriendelijk middel helpt en er zijn ook Easy-Cleaning kranen die je met een enkele wrijfbeweging schoonmaakt, gebaseerd op siliconen technologie. Een andere optie is de installatie van een waterontharder waardoor niet alleen je douchekraan, maar ook andere apparatuur beter bestand is tegen de waterstroom. Beslist een aanrader om informatie over te vragen als je de aanschaf van een nieuwe douchekraan overweegt.

5. Vergeet de hartafstand niet

De afstand tussen het midden van de koud- en warmwaterleiding noemt men de hartafstand. Door de standaardisering is deze in vrijwel alle moderne huizen tegenwoordig 15 centimeter. Ook is een afstand van 12 centimeter nog een mogelijkheid. Meet dit dus even op voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuwe douchekraan. Het is een kleine moeite en bespaart eventueel een hoop problemen.

Woonmooier.nl
Logo