Zelf een houten vloer leggen

Je wilt zelf een parketvloer leggen, hoe doe je dat? Of wil je geen parket leggen maar ga je toch liever voor een massieve houten vloer? Een vloer laten leggen kan behoorlijk in de kosten lopen. In dit artikel geven je tips en tricks om zelf een houten vloer te leggen. Ook leggen we uit hoe je zelf parket kunt leggen. Fijn om de kosten te beperken!

Vloer kiezen

Als allereerst moet je zeker weten wat voor vloer je wilt. Elk hout is anders en elk hout vraagt ook ander onderhoud. Vloerdelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout. Het goedkoopste hout is vurenhout. Dit is tevens het zachtste hout wat verkrijgbaar is. Grenenhout is meer massief dan vurenhout. Uiteraard kun je ook gaan voor een eiken vloer, lamelparket of een massief eiken vloer.

Een vaste of zwevende vloer?

Je kunt op twee manieren een houten vloer leggen: vast of zwevend. Als je een vloer vastlegt, wordt de vloer gespijkerd of gelijmd op een tussenvloer. Doordat de vloer op deze manier weinig werkt, hoef je geen ruimte vrij te houden. Een zwevende vloer ligt vaak op een isolerende tussenlaag of op balken, waar de planken op worden gelegd. In tegenstelling tot een vaste vloer kan een zwevende vloer wel gaan werken. Het voordeel is dat je de vloer kunt verplaatsen en dat het werkt als een extra geluidsisolatie.

De ondervloer

Een ondervloer moet vlak en egaal zijn en moet helemaal droog zijn. Leg je een vloer op nieuw beton? Let dan goed op dat het beton geheel droog is. Je kunt het vochtgehalte laten opmeten. Je kunt zelf ook een hygrometer huren. Het maximale vochtgehalte mag 3 procent zijn.

De meeste vloerdelen zijn al voorzien van een messing en groef (waardoor je ze in elkaar kunt schuiven). Als je iets meer investeert in een vloer, kun je vloerdelen aanschaffen die ook aan de kopse kant een messing en groef hebben. Een vloer ligt hierdoor steviger.

Hoe leg je de planken neer?

Stimuleer de optische ruimte. Als je de planken in de breedte legt, lijkt een kamer breder. Als je de planken in de lengte legt, lijkt een kamer langer. De naden van de planken worden in het verlengde van het (grootste) raam gelegd, zodat de naden het minst opvallen in het daglicht.

Hoe werk je een houten vloer af?

Je kunt een houten vloer afwerken met een systeemplint of een standaard plint. Een systeemplint wordt over een deklat heen geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je hier nog kabeltjes onder kunt wegwerken.

Tips

Koop altijd iets te ruim in, in plaats van te krap. De hoeveelheid vloerdelen bepaal je door een plattegrond te maken van de kamer. Bereken het aantal banen wat je nodig hebt en kies een legpatroon.

Indien mogelijk, leg dan het hout voor de vloer al twee weken tot 48 uur van ten voren in je nieuwe huis. Op deze manier kan het hout wennen aan de omgeving, zoals de luchtvochtigheid. Dit geeft het hout de tijd om alvast wat te gaan werken.

Let’s go!

Ben je er klaar voor? Gebruik dan een stappenplan om je vloer te gaan leggen!

Woonmooier.nl
Logo