Hout als basis voor je interieur

Tussen alle trends door – wit, zwart, strak, gietvloeren, industrieel, landelijk – zou je bijna vergeten wat het meest duurzame bouwmateriaal is: hout. De kleur van al dan niet gelakt hout geeft je interieur een warme en natuurlijke uitstraling. Het vormt een mooie basis die goed combineert met alle andere materialen.

Hout combineert prima met al het andere

Het roestvrij staal van keukenmachines en woonkamerlampen, het witte metaal en kunststof van je wasdroger in de bijkeuken, het grijs van de gietvloer of juist het terracotta van je Italiaanse tegels, hout combineert overal mee. Zelfs als voor afzonderlijke meubels verschillende soorten gebruikt zijn. Mocht je dat toch te onrustig vinden, dan zijn houten meubels altijd te homogeniseren door ze allemaal te schuren en in één kleur te lakken. Of ze met blanke lak of olie te behandelen.

Zonnebloemolie

Het is een fijn klusje op een lente- of zomerdag: je houten meubels naar buiten slepen, schuren, schoonmaken en uiteindelijk insmeren met goedkope zonnebloemolie. Dat maakt het hout sterk en het kleurresultaat is verbluffend. Het geschuurde hout reageert heel mooi op de olie terwijl je de natuur (nerven, kwasten) erin terug blijft zien. Over landelijk gesproken!

Zelf houten meubels maken

Vanzelfsprekend is timmerman gewoon een vak dat je niet even snel via YouTube leert. Maar wie ooit met LEGO gespeeld heeft, weet dat het ontwerpen en bouwen van een bijzettafeltje, boekenplankje of zelfs grote eettafel geen hogere wiskunde is – als je maar niet te hoge eisen stelt. Perfectie is aan de goden voorbehouden, zegt men wel eens. En als je die niet-perfecte benadering doorvoert in andere bouwwerkjes, zet je er nog je eigen handtekening op ook. Wie weet wordt het je nieuwe hobby. En je zult zien dat je meubels steeds rechter en strakker worden!

Hout hergebruiken

Dubbel duurzaam is het hergebruiken van hout. Pallets, oude meubels, resten van een houtzagerij, een beetje creatieve geest kan er wat mee. Als je je gereedschappen maar klaar hebt staan: rechte (decoupeer- of cirkel)zaag, haakse hoek, schroeven en spijkers en vooral een schuurmachine en een voorraadje schuurpapier. Het werd net al opgenoemd: met een beetje LEGO-ervaring weet je al hoe je je voorbereidt. Ontwerp maken, alles op maat zagen, in elkaar zetten en afwerken.

Zelf maken mag, maar is niet noodzakelijk

Het is mooi om zo je eigen stempel op je interieur te drukken en dat hoeft uiteindelijk niet eens door hele dagen in de werkplaats door te brengen. Sommige mensen hebben andere hobby’s. Maar als je een beetje handig naar meubels en accessoires zoekt, kun je het idee van hout als basis van je interieur tot in je toilet aan toe doorvoeren.

Woonmooier.nl
Logo