Ideeën en tips voor een hoofdbord voor je bed

Het hoofdeinde van het bed heeft niet altijd een hoofdbord. Een hoofdbord is niet alleen praktisch, maar geeft ook extra uitstraling. Op zoek naar een hoofdbord voor je boxspring of bed? In dit artikel leggen we uit wat de voordelen van een hoofdbord kunnen zijn. Ook geven we natuurlijk hoofdbord ideeën zodat je straks genoeg tips en inspiratie hebt om op zoek te gaan naar het perfecte hoofdbord!

Wat is een hoofdbord?

Een hoofdbord wordt ook wel een achterwand genoemd. De naam zegt het hiermee al; een hoofdbord wordt achter het bed geplaatst, tussen het bed en de muur. Je verlengt dus het hoofdeinde van je bed.

De voordelen van een hoofdbord

Uitstraling

Het geeft vaak een gezellig en sfeervol uiterlijk.

Comfort

Een hoofdbord kan je extra comfort geven. Dit is trouwens niet in alle gevallen zo. Voor sommige mensen kan een hoofdbord extra prettig zijn, bijvoorbeeld als je graag wat rechtop kunt zitten om te lezen of tv te kijken. Een hoofdbord geeft dan meer comfort dan een kale muur. Ook is er natuurlijk minder kans dat je je hoofd stoot en blijft je kussen beter liggen.

Isolatie

Een hoofdbord dient ook als isolatie voor je muur. Zo blijft de temperatuur rond je bed altijd net iets hoger.

Voorkom beschadigingen

Een hoofdbord kan beschadigingen aan de muur voorkomen. Bijvoorbeeld beschadigingen die optreden door vet haar of zweet.

Verschillende soorten

Hoofdborden kunnen gemaakt zijn van verschillende materiaalsoorten. Enkele voorbeelden zijn metaal, hout, leer, rotan en gestoffeerd. De keuze van een materiaalsoort is afhankelijk van het doel van het hoofdbord (stel dat dit comfort is, dan is metaal misschien niet de eerste keuze) en je smaak/interieurstijl. Gelukkig zijn er dus verschillende keuzes, waardoor er iets passends is te vinden voor elke stijl.

Onderhouden

Om je hoofdbord netjes te houden wordt geadviseerd om het hoofdbord regelmatig schoon te maken. De meeste materiaalsoorten zijn gemakkelijk schoon te maken, bijvoorbeeld met een vochtig doekje. Andere soorten zoals een gestoffeerd hoofdbord, kun je stofzuigen. Let bij het schoonmaken altijd goed op de materiaalsoort en houdt rekening met de aangegeven adviezen van het hoofdbord.

DIY

Wist je dat je een hoofdbord ook zelf kunt maken? Bijvoorbeeld van hout of van schuimrubber. Of opgebouwd uit losse panelen, elk met een eigen look! Ben je niet zo handig maar wel creatief? Dan kun je ook een hoofdbord ontwerpen en deze laten maken. Zo weet je zeker dat het helemaal jouw stijl is.

Al een hoofdbord aanwezig

In bepaalde gevallen komt een bed automatisch met een hoofdbord. Dit is bijvoorbeeld vaak zo met boxsprings. Een boxspring bestaat namelijk uit twee losse gedeeltes en met een hoofdbord voorkom je dat deze uit elkaar schuiven.

Woonmooier.nl
Logo