Dit kun je doen tegen een hol geluid in huis

Je kamer klinkt hol of zelfs je hele huis klinkt hol. Balen! Een hol geluid in huis kan namelijk behoorlijk vervelend zijn. Geluiden klinken hard, er kan nagalm of een echo ontstaan of een slechte akoestiek. Dit kan een onrustig gevoel veroorzaken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want je wilt juist tot rust komen in huis. Heb jij last van een hol geluid in je kamer? Wij hebben een aantal tips voor je op rij gezet.

De vloer

De vloer heeft een grote impact op de weerkaatsing van geluid. Eén van de makkelijkste en meest effectieve oplossingen is een vloerkleed. Een vloerkleed zorgt direct voor weerkaatsing en absorptie van geluid. Het meest effectief is een hoogpolig vloerkleed.

De wanden

Door je wanden her en der te bedekken, verbeter je de akoestiek. Dit helpt tegen galm en echo. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Wat dacht je van leuke fotolijstjes? Helemaal hip is natuurlijk de hexagon. Een schilderij of kunstwerk aan de muur kan ook goed helpen en past weer mooi bij onder andere het moderne interieur.

Iets heel anders, maar wat echt goed kan helpen, is een wandkleed. Een wandkleed heeft in een beetje hetzelfde effect als een kleed op de vloer. De weerkaatsing van geluid wordt gedempt op het kleed. Niet alleen helpt het tegen een hol geluid in huis, het werkt ook nog eens leuk als decoratie. Het voordeel aan een wandkleed is dat er eigenlijk wel één te vinden is voor elke interieurstijl. Enkele voorbeelden zijn:

Heb je liever niet te veel poespas aan je muur of ben je niet zo van de accessoires? Dan kun je ook nog kiezen voor een akoestisch behang. Dit behang is gemaakt van een speciaal soort materiaal wat geluiden dempt.

Het plafond

Geluid kun je net als via een muur, ook weerkaatsen op het plafond. Zachte materialen dempen geluiden. Je kunt dan ook kiezen voor hanglampen die gemaakt zijn van een zacht materiaal. Ook is er net als bij de muur een optie voor speciale lampen, gemaakt van akoestisch materiaal. Dit materiaal dempt het geluid niet alleen, maar absorbeert het zelfs. Ook een leuk idee voor aan het plafond zijn mooie hangplanten.

Gebruik de indeling van je huis

Een andere goede tip is het doorbreken van geluid door gebruik te maken van de ruimte. In een open ruimte heeft geluid meer kans om te weerkaatsen/verplaatsen. Je kunt dit breken door bijvoorbeeld in de hoeken van een kamer een grote accessoire neer te zetten, zoals een grote kamerplant. Kamerschermen doorbreken ook het geluid.  

De ramen

Ramen zorgen ook voor een grote weerkaatsing van geluid. Je kunt dit makkelijk dempen door gebruik te maken van geluidswerende gordijnen. Deze gordijnen absorberen geluid. Ook gewone gordijnen zorgen al voor een demping in de weerkaatsing van geluid en verbeteren de akoestiek. Kijk eens naar leuke raamdecoratie.

Conclusie

Met deze tips heb je verschillende opties om een hol geluid in huis aan te pakken. Afhankelijk van je stijl en smaak, kun je de wanden, het plafond, de vloer of de ramen aanpakken met decoratie en zachte materialen. Waar ga jij voor kiezen? Laat het weten in een reactie.

Woonmooier.nl
Logo