Hoe kun je een oude parketvloer een tweede leven geven?

Een parketvloer is een tijdloze klassieker. De vloersoort voegt veel warmte en karakter toe aan iedere woning. Maar na verloop van tijd kan zelfs de best verzorgde parketvloer tekenen van slijtage gaan vertonen. In plaats van het te vervangen, kun je overwegen om je oude parketvloer een nieuw leven in te blazen. Lees het onderstaande artikel door en ontdek hoe je dat doet!

Waarom parket opknappen in plaats van vervangen?

Het opknappen van een oude parketvloer biedt verschillende voordelen. Allereerst is het vaak een stuk voordeliger om een vloer op te laten knappen dan het volledig te vervangen. Bovendien behoud je op deze manier de charme en authenticiteit van je parketvloer, wat waarschijnlijk een belangrijk element is geworden in je woning. Daarnaast is het een hele duurzame keuze, omdat je de levensduur van de vloer opnieuw verlengt en geen nieuwe houtmaterialen nodig hebt.

Parketvloer laten schuren

Het proces van het opknappen van een parketvloer begint bijna altijd met het schuren ervan. Op deze manier worden krassen, beschadigingen en oude afwerklagen van het oppervlak verwijderd. Laat het parket schuren door een vloerenspecialist. Zij beschikken over professionele schuurmachines en kunnen efficiënt werken.

Opnieuw afwerken met olie, lak of hardwax

Na het schuren is het tijd om de vloer opnieuw af te werken. Hierbij heb je de keuze uit verschillende afwerkingsmethoden. Denk aan een behandeling met olie, lak of een hardwax. Olie wordt vaak gekozen vanwege de natuurlijke uitstraling die het aan het hout heeft. Lak is een extra sterke en duurzame optie om de vloer te beschermen tegen slijtage. Hardwax combineert de voordelen van zowel olie als lak en is dus een mooie tussenweg.

Parket opknappen: zelf doen of uitbesteden?

Het opknappen van een parketvloer kan een intensief proces zijn. Bovendien vereist het een aantal specifieke vaardigheden en apparatuur. Je kunt de vloer namelijk moeilijk met de hand schuren. Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om de klus zelf te doen (en bijvoorbeeld apparatuur huren), is het verstandiger om dit werk uit te besteden. Op vanhoudtvloeren.nl kun je meer lezen over de mogelijkheden van professionele vloerbehandeling. Door het over te laten aan een professional ben je verzekerd van een mooi eindresultaat en bespaar je vaak een hoop tijd en moeite.

Is jouw eigen parketvloer eigenlijk aan vervanging toe? Overweeg dan eerst om het hout een tweede leven te geven. Door het te laten schuren en afwerken door een vloerenspecialist, kan het parket vaak weer jaren mee!

Woonmooier.nl
Logo