Hoe kies ik de juiste GU10 LED spot?

In een eerder artikel heb ik al het één en ander verteld over LED inbouwspots. Binnen de LED spots bestaat ook een GU10 LED spot. Wat dit is en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een GU10 LED spot, lees je in dit artikel.

Wat is GU10 LED?

De GU10 spotjes zijn de meest voorkomende lampen in een algemeen huishouden. GU10 is een spot. De fitting bestaat uit 2 staafjes en een bolletje. Binnen de GU10 zijn verschillende mogelijkheden, zoals een opbouw spot of een inbouw spot. Een GU10 LED kun je gemakkelijk aansluiten op 230Volt. Meer over die mogelijkheden lees je verderop in dit artikel.

Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van een GU10 LED zijn er verschillende keuzemogelijkheden.

Dimbaar of niet dimbaar

De eerste keuze is een dimbare of niet dimbare GU10 spot. Dimbare verlichting is vooral handig als de noodzaak van licht in eenzelfde ruimte kan veranderen. Zo is het bijvoorbeeld prettig om sfeerverlichting te hebben in de woonkamer, maar is het handig als je de hoeveelheid licht kunt vergroten als je wilt gaan lezen. Dimbare verlichting zorgt ervoor dat je altijd zelf in staat bent om de hoeveelheid licht te bepalen.

Lichtkleur

De lichtkleur is de kleurtemperatuur. Binnen de kleurtemperatuur zijn verschillende keuzemogelijkheden, zoals warm wit, koel wit of extra warm wit. Dit is onder andere afhankelijk van het gebruik van de lamp. Zo vraagt werkverlichting sterkere verlichting dan sfeerverlichting in de woonkamer. Lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin. 2200 Kelvin staat voor extra warm wit (sfeer, bijvoorbeeld in de woonkamer), 2700-300 staat voor warm wit (bijvoorbeeld voor in de slaapkamer) en 5500 staat voor koel wit licht (productieve verlichting, bijvoorbeeld in een kantoor/werkkamer).

Lichthoek

De lichthoek is de breedte van het oppervlak wat verlicht wordt door de spot. De meeste GU10 LED spots hebben een lichthoek van 36 graden. Dit komt trouwens overeen met de traditionele spots. Een inbouwspot kan namelijk alleen maar naar beneden schijnen, in tegenstelling tot een gewone lamp. Door een grotere lichthoek kan de intensiteit van de verlichting afnemen, doordat de hoeveelheid licht over een groter oppervlak verspreidt wordt. Je hebt dus weliswaar een groter gedeelte verlicht, maar hebt wel minder felle verlichting. De meest voorkomende lichthoeken zijn:

  • 20 graden: ook wel smalle lichthoek genoemd. Voornamelijk gebruikt voor het accentueren van o.a. kunst.
  • 30-40 graden: wordt het meest gebruikt in binnenruimtes in huis.
  • 100 graden en hoger: gebruikt in ruimtes voor sfeerverlichting of wordt gebruikt als extra verlichting. Deze hoek is de normale hoek voor bijvoorbeeld kastjes.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst wordt weergegeven in Lumen. Bij het Watt percentage wordt het percentage energieverbruik aangegeven. Bij Lumen wordt aangegeven hoeveel lichtopbrengst de lamp geeft.

IP waarde

De IP waarde wordt bepaald door de water- en stofdichtheid. Een hogere mate van IP waarde is bijvoorbeeld geschikt voor in de keuken en de badkamer. Zo voorkom je dat je lampen kapot gaan, doordat de waterdichtheid hoger is. P.S. In dit artikel kun je meer lezen over het creëren van een perfecte badkamer.

CRI

CRI staat voor kleurechtheid.  

Succes met het zoeken naar de geschikte LED!

Woonmooier.nl
Logo