Hoe houd je je boekenkast schoon?

Je boekenkast heeft het in zich om een pronkstuk van je kamer te zijn. Maar is dit ook echt het geval? Is jouw boekenkast een fraaie blikvanger, of is het een kast die je maar ergens in een hoekje zo ver mogelijk uit het zicht hebt gezet, omdat je niet weet wat je ermee aan moet. Wij vertellen je graag hoe je jouw boekenkast schoon houdt. Schoon bedoelen we dan in hippe vorm: clean, dus zowel hygiënisch schoon, als schoon en rustig voor het zicht.

Het begint bij trots worden op je boekenkast

Hoe kun je van jezelf verwachten dat je boekenkast mooi en schoon blijft, als je niet trots op de kast bent? Dus voordat je aan de slag gaat met een stoffer en natte lap, bedenk je zelf dan eerst eens: heb je wel echt een kast die gezien mag worden?

Meestal is de boekenkast een beetje zo’n dertien-in-een-dozijn geval. Je kunt er geen hekel aan hebben, maar om nu te zeggen dat je er echt blij van wordt… Daarom krijgt-ie waarschijnlijk ook te weinig aandacht. Zorg nu eerst eens voor een tof exemplaar. Zo heb je ruime keuze uit mooie industriële boekenkasten, bijvoorbeeld.

Maak van schoonmaken een eenvoudige routine

Stofzuigen, dweilen, de badkamer schoonmaken: het zijn routineklussen. Neem je boekenkast gewoon mee. Je denkt misschien: is het nu echt zo belangrijk om je boekenkast schoon te houden? Het antwoord is: het is misschien wel belangrijker dan je denkt. Word je er ook zo gek van dat de dag nadat je gezogen hebt, de kamer weer vol met stof zit? Denk dan eens aan die boekenkast die in geen tijden meer echt goed schoon is gemaakt.

Je boekenkast goed schoon houden, is echt niet moeilijk. Zorg ervoor dat je wat dozen of kratten hebt, waar je jouw boeken even in kunt zetten, zuig de kast uit, neem hem af met een stoffer en gebruik daarna eventueel nog even een licht vochtige doek. Voila. Even een half uurtje kwaad maken en de klus is geklaard. Het is bovendien echt niet iets dat je elke dag of zelfs elke week hoeft te doen. Eens in de maand even herhalen en je boekenkast zal netjes blijven. Tussendoor kun je altijd nog even de stofdoek er overheen halen.

En nu: zorgen voor die clean look

De uitstraling van je boekenkast wordt niet alleen bepaald door de kast zelf en hoe goed je deze schoon houdt, maar ook door de inhoud hiervan. Je hebt eigenlijk twee soorten boekenkasten: kasten waarin alle boeken achteloos worden opgeborgen, of kasten die je persoonlijkheid uitstralen en je favoriete en mooiste boeken ten toon stellen. Misschien is het een goed idee om dat laatste na te streven en je kast eens goed op te ruimen?

Je hoeft niet direct op de Marie Kondo tour te gaan en alles weg te doen. Bewaar boeken die je nooit meer leest of bekijkt op een andere plek, zoals je zolder, schuur of garage. Maak van je boekenkast niet alleen een schone kast, maar ook eentje met uitstraling.

Wanneer je van je boekenkast een kast maakt die gezien mag worden, zul je merken dat je automatisch meer zorg hieraan besteedt.

Woonmooier.nl
Logo