Hoe hou je jouw afzuigkap in optimale conditie?

De afzuigkap speelt een essentiële rol in iedere keuken. Dit zorgt er niet alleen voor dat nare luchtjes niet in huis terecht komen, maar houdt ook het vochtniveau in huis in balans. Hoewel we allemaal het belang van een goede afzuiging in de keuken kennen, wordt het onderhoud van een afzuigkap nog wel eens uitgesteld. Niet zo gek ook, want het kan een vervelend klusje zijn. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Wanneer de afzuigkap minder goed onderhouden wordt, kan dit zelfs heel gevaarlijk zijn. Het vuil en vet in de afzuigkap is namelijk uiterst brandbaar. Zodra de vlam in de pan slaat, kan dit dus ook snel tot een enorme keukenbrand leiden.

Genoeg reden dus om het onderhoud niet te laten versloffen. Maar hoe hou je jouw afzuigkap in optimale conditie? Waar moet je zeker aan denken?

Let niet alleen op de buitenkant


Er zijn genoeg mensen die de afzuigkap wekelijks meenemen tijdens de grote schoonmaak van hun keuken. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar hierbij blijkt nog al te vaak dat enkel de buitenkant wordt meegenomen. De afzuigkapfilters worden echter vergeten. Dat is jammer, want deze spelen de grootste rol in het optimaliseren van de condities in de keuken. Trek daarom voldoende tijd uit om de gehele afzuigkap schoon te maken. Zowel de binnen- als de buitenkant.

Hoe je de buitenkant het beste kunt schoonmaken, is geheel afhankelijk van het materiaal. Vaak is een natte doek en licht reinigingsmiddel al voldoende om deze weer te laten blinken. De binnenkant vergt echter wat meer aandacht.

Begin altijd eerst met het schoonmaken van de roosters in de afzuigkap. Deze stap is bij lang niet iedere afzuigkap noodzakelijk, omdat niet iedere afzuigkap over roosters beschikt. Wanneer dit bij jou wel het geval is, mag je deze stap zeker niet overslaan. Wanneer de roosters verstopt raken met vet en vuil, kan dit immers de werking van de afzuigkap teniet doen. De roosters van de afzuigkap kunnen met een sopje worden schoongemaakt, maar de meest eenvoudige methode is om dit in de vaatwasmachine te doen. Controleer wel even in de handleiding of dit ook bij jouw afzuigkap mogelijk is. Probeer dit minimaal één keer in de week te doen!

Het filter schoonmaken of vervangen


Het filter van de afzuigkap moet regelmatig gecontroleerd worden. Doe dit in ieder geval iedere maand even. Voordat je het filter gaat schoonmaken, haal je altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Vervolgens verwijder je het vetfilter. Wanneer je over een metalen filter beschikt, kun je deze eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser of met een sopje. Bij een koolstoffilter is dit echter niet mogelijk. Deze moeten eens in de drie maanden vervangen worden en kunnen verder niet gereinigd worden.

Maar waarom een afzuigkapfilter vervangen? Dat is een goede vraag. Zeker wanneer je het filter kunt reinigen. Bedenk echter goed dat het filter zeer regelmatig wordt gebruikt. Het krijgt veel te verduren. Wanneer het filter niet meer goed werkt, zal de afzuiging ook een stuk minder worden. Met alle gevolgen van dien. Controleer daarom regelmatig of jouw filter al aan vervanging toe is. Dit kun je doen door een papiertje bij de afzuigkap te houden en te kijken of deze wordt ‘opgezogen’. Als dit lukt, zal de filter nog niet vervangen hoeven te worden. Zo niet, dan kun je beter kijken voor een nieuwe filter.

Woonmooier.nl
Logo