Vitrinekast kopen? Inspiratie voor een goedkope vitrine- of buffetkast

Ben jij op zoek naar een goedkope vitrinekast? Of wil je liever een goedkope buffetkast? Een goedkope vitrinekast met glas of juist zonder? En wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Dat vertellen we je allemaal in dit artikel!

Vitrinekast

Een vitrinekast is eigenlijk een kleine buffetkast. Een vitrinekast gebruik je bijvoorbeeld om items uit te laten komen, bijvoorbeeld souvenirs of een verzameling. Geen enkele vitrinekast is hetzelfde. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten. Zo zijn er vitrinekasten met open en dichte deuren, met of zonder lades en met of zonder glas. In de meeste gevallen heeft een vitrinekast glazen deuren. Ook verschillende materialen zijn mogelijk. Een vitrinekast is bijvoorbeeld verkrijgbaar in verschillende soorten hout, zoals MDF of eikenhout. Ook metaal is een veelgebruikt materiaal voor een vitrinekast. Een vitrinekast kan in het hele huis geplaatst worden, bijvoorbeeld in de woon- of slaapkamer. Een vitrinekast is dus ook niet meer gebonden aan servies, je kunt er juist van alles in kwijt. Vitrinekasten variëren meestal van 80 tot 150 centimeter breed en van 140 tot 220 centimeter hoog.

Buffetkast

Tegenwoordig wordt een buffetkast nog steeds meestal in de eetkamer of in de keuken geplaatst. Het is dan ook een zeer geschikte kast voor je servies. Een buffetkast heeft vaak deuren met glas erin, zodat er wel een gedeelte zichtbaar is. Het is dus ook nog steeds leuk om daar je mooiste servies in te showen! De onderkant van een buffetkast heeft meestal lades.

Vroeger

Van oorsprong was een vitrinekast bedoeld om servies in uit te stallen. De deuren waren groot en van glas zodat je al het servies goed kon zien. Een buffetkast stond van oorsprong in de keuken en was niet zozeer bedoeld om je servies te showen, maar juist voor functioneel gebruik. Het waren ook vaak dichte kasten met deuren en lades.

Voordelen

Met een buffet- of vitrinekast heb je dus niet alleen extra opbergruimte, maar kun jij je mooiste items ook showen!

Het voordeel van zowel een vitrinekast als een buffetkast is dat je de spullen stofvrij kan bewaren.

Een vitrine- of buffetkast aanschaffen

#1 De functie

Wat is de functie van de kast? Wil je bijvoorbeeld extra opbergruimte of wil je juist een mooie plek voor je verzameling?  

#2 De ruimte

Waar komt de kast te staan en hoeveel ruimte is er beschikbaar? Let bij het bepalen van de beschikbare ruimte ook op hoe de kast in de rest van het interieur past. Heb je een grote ruimte en kleine meubels, dan zullen de meubels nog kleiner lijken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat grote meubels de ruimte kleiner laten ogen.

#3 Veiligheid

Kies voor extra veiligheid, bijvoorbeeld afgeronde hoeken om ongevallen te voorkomen. Ook is het mogelijk om een vitrinekast met gehard glas aan te schaffen. Als je het niet prettig lijkt om je waardevolle spullen in het zicht te hebben, kun je ook een vitrinekast met slot aanschaffen.

#4 Kast op maat

Kun je toch niets vinden wat aansluit bij je wensen? Dan kun je altijd nog een kast op maat laten maken!

Tips over het inrichten van je vitrinekast lees je hier.

Woonmooier.nl
Logo