7 keer goedkope tuin ideeën

Ben je uitgekeken op je tuin en ben je op zoek naar goedkope tuin ideeën? Een mooie en leuke tuin kan zeker low budget! Gelukkig kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken. Dus wil jij tuin ideeën voor een klein budget? Ook geschikt voor goedkope voortuin ideeën en ideeën voor het balkon.

Kies één stijl

Om het overzicht te behouden en je kosten in perk te houden, is het handig om voor één stijl te gaan in je tuin. Zeker in een kleine tuin, balkon of in de voortuin straalt dit meer rust uit. Sommige mensen willen graag het interieur van binnenshuis doortrekken naar de tuin. Anderen willen juist buiten iets anders dan binnen. Of kies je ervoor om de voor- en achtertuin in totaal verschillende stijlen te maken? Hoe je het ook wend of keert: één stijl voor de tuin is het makkelijkst.

Er zijn verschillende tuinstijlen, bijvoorbeeld:

  • Landelijk

Wordt gekenmerkt door neutrale kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen. Deze stijl straalt rust uit en is klassiek.

  • Bohemian

Deze stijl kenmerkt zich door veel spulletjes en het gebruik van felle kleuren en printjes. Deze stijl maakt ook gebruik van retro accessoires. Met neutrale kleuren creëer je de Ibiza look.

  • Minimalistisch

Kenmerkt zich door strak en rustig. Voor het grootste gedeelte zijn hier alleen functionele objecten te vinden. De stijl is netjes en georganiseerd. Waar bij de bohemian stijl more is more geldt, geldt bij de minimalistische stijl less is more.

  • Rustiek

Deze stijl kenmerkt zich door kleuren die aansluiten bij de aardetinten. Er wordt gebruik gemaakt van kussentjes en kleden. Het is een combinatie tussen stoer en knus, Scandinavisch en landelijk.

  • Romantisch

Deze stijl kenmerkt zich door warme kleuren en warme accessoires zoals lantaarns, kleden, kaarsen en sfeerverlichting.

  • Urban jungle

Deze stijl kenmerkt zich door groen. Veel planten en grote planten die het effect van een jungle creëren.

Buxus

De buxus is zeer geschikt als voortuin idee. Je kunt namelijk met een buxus verschillende kanten op: kies je voor strak in één lijn of maak je er juist vormen mee voor een speels effect? De buxus is relatief goedkoop aan te schaffen en is tijdloos.

Kleur

Kleur aanbrengen is een fijn goedkoop tuin idee, omdat je er alle kant mee op kunt.

Planten

Wat dacht je bijvoorbeeld van verschillende bloemen en planten? Niet alle planten hoeven duur te zijn.  De campanula bijvoorbeeld is een relatief goedkope plant die in verschillende kleuren (zoals blauw, wit en roze) voorkomt. Het combineren van deze kleuren zorgt voor een vrolijke sfeer. Nog een tip zijn het planten van bloembollen. Deze kunnen ook relatief goedkoop worden aangeschaft en geven een leuk effect. Hoe leuk is het als je alles ziet bloeien en groeien?

Niet de planten zelf, maar de plantenbakken

Je kunt ook gaan voor één stijl en kleur aan planten, maar er juist vrolijkheid aan geven door de plantenbakken te veranderen. Voor een speels effect maak je gebruik van verschillende hoogtes en vormen. Je kunt bloempotten gemakkelijk tweedehands aanschaffen (soms zelfs gratis). Met een beetje creativiteit geef je ze zelf een speciaal kleurtje door middel van verf of spuitbus.

Accessoires

Je kunt je tuin ook goedkoop sfeer geven door je accessoires te veranderen. Ook hier kun je gebruik maken van kleuren of printjes. Een leuk kussen in een felle print op je tuinmeubels maak vaak al een groot verschil. Of wat dacht je van een mooi kleed voor de koelere avonden? Dit geeft direct een andere sfeer aan je tuin. Tegenwoordig worden de buitenvloerkleden ook steeds meer gebruikt.

DIY

Zelf je tuinproducten maken kan een goedkope en unieke oplossing zijn. Wat dacht je van zelf een zandbak maken, plantenbakken maken of zelf een waterbak maken?  Ook meubels zijn zelf te maken. Of schaf ze tweedehands aan en knap ze zelf op!

Verlichting

Verlichting geeft sfeer en hoeft niet duur te zijn. Door grote en opvallend objecten in je tuin (zoals kunst) van onderaf te verlichten krijgt je tuin een geheel andere effect. Kaarsen en lantaarns doen het ook altijd goed als sfeerverlichting en zijn vrij goedkoop aan te schaffen. Lampen in een overkapping geven een warme sfeer. Lampen langs een pad geven juist een welkome sfeer. Zo is er voor ieder wat wils.

Bodembedekking

De meest goedkope oplossing om je bodem te bedekken is gras. Wil je geen gras? Er zijn ook goedkope ideeën voor  bijvoorbeeld tegels en grind. Je kunt bijvoorbeeld tweedehands op zoek gaan naar tegels. Soms zijn deze zelfs gratis af te halen! Je hebt dan vaak tegels die een ander over heeft. Je kunt hier wel veel kanten mee uit. Voor een nette uitstraling en afwisseling combineer je gras met stenen en grind.

Woonmooier.nl
Logo