Goede verlichting in de woonkamer

Het is belangrijk om goede verlichting te hebben in de woonkamer. Het is heel sfeerbepalend en je hebt op sommige plekken in de woonkamer goed licht nodig. Om bijvoorbeeld te lezen of te eten. Er zijn een aantal soorten verlichting die van belang zijn in een ruimte. Je kan het zien als een soort stappen die je moet nemen om erachter te komen welk verlichtingsplan voor jou werkt. Lees je mee?

Allereerst moet je kijken naar het natuurlijke licht. Heb je een groot raampartij? Dan is de kans groot dat je veel natuurlijk zonlicht binnen krijgt. Heb je wat minder ramen? Dan is het des te belangrijker om je lichtplan goed te krijgen. Niets zo vervelend om in een donkere ruimte te zitten in de woonkamer. Helemaal als de wintermaanden er zijn is wat extra licht en verlichting heel fijn!

Lichtplan is een perfect begin

De beste oplossing voor goede verlichting in de woonkamer is door een lichtplan te maken. Zo kan je precies zien welk licht je waar nodig hebt. Maak een plattegrond van de woonkamer en bekijk goed wat je waar precies doet in de kamer. Dokter je leeshoek uit en je zithoek. En bekijk of je tijdens het tv kijken wel licht nodig hebt. Door dit in kaart te brengen ben je al een hele grote stap verder. Hieronder gaan we wat dieper in op welke soort verlichting je kan opnemen in je lichtplan.

De basisverlichting

Waar je dan naar moet kijken is de basisverlichting van de ruimte. De basisverlichting houdt eigenlijk in dat je ervoor zorgt dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt over een ruimte. Dit is vaak het licht wat je met de lichtschakelaar aan kan zetten bij de deur als je binnenkomt. Het is vooral functioneel licht. De basisverlichting zit vaak op het plafond.

Zo heb je designlampen of spotjes om de basisverlichting vorm te geven. Hou je van functioneel? Dan zijn spotjes vaak al voldoende. Als je budget het toelaat kan je gaan kijken naar mooie designlampen die als basisverlichting fungeren.

Accentverlichting is de volgende stap

Dan volgt het accentverlichting. Dit is als je bepaalde hoekjes hebt ingericht om een boek te lezen of om te studeren. Deze verlichting moet voldoen aan zijn taak: zoveel mogelijk licht geven om een bepaald doel te bereiken.

Bepaal de sfeerverlichting

De volgende stap is het bepalen van de sfeerverlichting. Zoals de naam het al zegt, zijn deze lampen gemaakt om sfeer te geven aan de ruimte. Vaak zijn ze van een mooi design en kunnen ze een bepaald effect teweegbrengen. Er zijn echt ontzettend veel mogelijkheden voor sfeerverlichting. Je hebt zo ontzettend veel designs en soorten! Ga na wat bij je interieur past. Hou je van stoer? Kies dan voor materialen zoals metaal of grof hout. Ben je van het lichte effect? Kies dan voor simpele designs in rustige kleuren.

Sfeerverlichting kan bovendien verschillen in soort. Heb je een hanglamp nodig? Of een vloerlamp of tafellamp? Ga al je meubels langs en bepaal of er een lamp op moet komen om de sfeer en het licht in de woonkamer te verbeteren. Door zo te kijken naar de ruimte en meubels kan je er een goed geheel van maken.

Woonmooier.nl
Logo