Hoe kies je een goede en mooie kledingkast uit?

Het is niet altijd gemakkelijk op een goede kledingkast uit te kiezen. Niet alleen is er enorm veel keuze, ook de prijs speelt een rol. Je wilt natuurlijk wel iets wat bij je interieurstijl en smaak past. In dit artikel geven we je tips voor het kiezen van een goede en mooie kledingkast.

Waar moet je op letten als je een kledingkast gaat kopen?

Basis

De basis is natuurlijk het belangrijkste. Meet goed de maten van de ruimte op waar de kast moet komen te staan. Bekijk ook hoe ruim de kast zelf moet zijn. Wil je veel legruimte of juist veel hangruimte? In de meeste gevallen is het een combinatie hiervan. Bepaal ook zeker je budget voor je gaat shoppen. Een goedkope kledingkast kan ook erg mooi zijn!

Open of dicht

Een open kledingkast is vaak goedkoper dan een dichte kledingkast. Ook staat het vaak minder ‘lomp’. Een dichte kledingkast heeft verschillende voordelen, die je verderop kunt lezen.

Deuren of lades

Kies je voor een kledingkast met deuren, dan komt de volgende vraag. Er zijn namelijk verschillende keuzes in deuren, zoals openslaande deuren, zweefdeuren en schuifdeuren. Openslaande deuren zijn over het algemeen het goedkoopst. In sommige ruimtes kan het juist handig zijn om te kiezen voor een zweef- of schuifdeur. Bijvoorbeeld als er weinig ruimte is of de afstand tussen de kast en het volgende meubel niet groot is. Als je dan rekening moet houden met openslaande deuren, verlies je veel ruimte.

Stijl

De stijl van een kast is natuurlijk ook bepalend. Je wilt dat de kast aansluit bij de interieurstijl en je smaak. Er zijn dan een aantal keuzes waar je rekening mee kunt houden:

  1. Kleur

Door een kast in dezelfde kleuren te kiezen als de rest van het meubilair, zorg je voor eenheid en rust. Daarentegen kan het natuurlijk ook erg leuk zijn om je kast er uit te laten springen en juist voor een totaal andere kleur te gaan dan de rest van het meubilair.

  • Materiaal

Kledingkasten komen tegenwoordig in zoveel soorten! Het is niet meer beperkt tot hout, maar bijvoorbeeld ook metaal.

  • Interieurstijl

Een zwarte, metalen kast past goed bij een industriële of stoere stijl. Bij de moderne stijl past wit of zwart gelakt goed. De Bohemian stijl neigt meer naar de natuurlijke materialen. De landelijke stijl maakt gebruik van ruw en onbewerkt hout. De Scandinavische stijl is juist weer meer basic.

Accessoires

Sommige kasten hebben bepaalde accessoires, zoals ingebouwde verlichting (handig als je het grote licht niet aan wilt doen omdat je partner nog licht te slapen!) of spiegels. Een goed geplaatste spiegel kan zorgen voor een optisch bedrog; zo lijkt de kamer groter dan dat hij daadwerkelijk is.

Kledingkast versus kledingrek

Een kledingrek staat leuk en stoer en past bijvoorbeeld heel goed bij een industriële stijl. Een kledingrek neemt minder ruimte in beslag en kun je gemakkelijker plaatsen. Maar wat zijn de voordelen van een kledingkast?

  • Bij een dichte kledingkast is de kleding uit het zicht en dit oogt netter en strakker.
  • Je kleding wordt in een kledingkast minder blootgesteld aan zowel stof als daglicht. Hierdoor blijft het schoner en verkleurd het minder snel.
  • Het aanbod van kledingkasten is gevarieerder ten opzichte van een kledingrek.

Woonmooier.nl
Logo