Steeds vaker kiezen we als vloerbedekking voor een harde gladde vloer. Die zijn er ook in diverse soorten en patronen. Denk maar eens aan hout, laminaat, kunststof maar ook gietvloeren. De voordelen zijn vaak overduidelijk wat betreft schoonmaken en onderhoud terwijl deze soort vloeren ook vaak goed passen in moderne interieurs. Echter missen onze voeten dan wel iets, het warme en aangename gevoel van een zachte ondergrond. Het is maar een van de redenen om vloerkleden te kopen.
Hoe de vloerkleden naar Europa kwamen
Het woord zegt het al, tegenwoordig denken we dat een kleed op de vloer thuishoort om extra kleur en warmte aan een kamer te geven. Tot midden van de 18e eeuw werd een kleed echter nooit op de vloer gelegd maar aan de wand gehangen. Een handgeknoopt kleed was veel te kostbaar om over te lopen en diende voor sier en het voorkomen van tocht. Het oudste kleed dat bewaard is gebleven dateert van 500 voor Christus en is te zien in St. Petersburg. Het komt uit een grafheuvel in Siberië en heeft nog steeds de originele kleuren. De oude Grieken beschreven al de kunst van het kleden maken door de barbaren in het oosten.
De kunst van het tapijt knopen kwam in het Midden-Oosten terecht en de kruisvaarders kwamen hier voor het eerst mee in aanraking in de 11e eeuw. De kleden gingen naar Europa maar niet voor op de vloer. Ze werden beschouwd als kunstobjecten en de prijzen voor de mooiste exemplaren liepen snel op. Alleen de adel kon zich deze kleden permitteren.
De eerste Europese kleden
Pas 1608 werd de eerste tapijtfabriek in Europa geopend. Initiator was de Franse koning Henry IV. Hij ergerde zich aan de prijzen die moesten worden betaald voor oosterse tapijten en zorgde voor een werkplaats in de buurt van het paleis aan de Louvre. Het werd zo’n succes dat er nooit een tapijt werd verkocht, Henry hield ze allemaal zelf voor zijn paleizen. Het patroon van deze kleden was oriëntaals. De opvolger van Henry IV besloot ook in Brussel een atelier in te richten. Hier werden Europese kleden gemaakt, deze werden echter nooit zo populair als de oriëntaalse,
De industrialisatie verandert alles
Tot en met 18e eeuw waren kleden een luxe product dat niet op de vloer terecht kwam. Behalve aan de muur als kunst werden kleden ook op tafels gelegd als decoratie. In de 19e eeuw kon weven in een fabriek plaatsvinden. Enorme machines zorgden voor massaproductie. De kleden konden ook door de gewone burger worden gekocht en de patronen werden eenvoudiger om de productie te versnellen. Uiteindelijk werden er ook kleden gemaakt bedoeld voor de vloer. Deze waren destijds ontworpen voor het comfort maar ook voor de esthetiek, net al vandaag de dag. Indien je nu een vloerkleed koopt, kan je niet alleen kiezen uit hoog- of laagpolig, maar ook uit diverse materialen en patronen. Ook voor jouw woning is er derhalve een vloerkleed of parket dat precies past bij jouw inrichting en smaak.