Frituurpan schoonmaken doe je zo

De frituurpan schoonmaken, bah. We weten allemaal dat je eens in de zoveel tijd je friteuse moet schoonmaken. Het is een lastig klusje. Gelukkig kunnen we het met deze tips wel makkelijker voor je maken! In dit artikel lees je hoe je de frietpan kunt schoonmaken. We geven onder andere tips over hoe je makkelijk frituurvet kunt verwijderen, de frituurmand schoonmaakt en hoe je het verwarmingselement van de friteuse kunt schoonmaken. Hoe maak je een frituurpan schoon? Lees snel verder!

Stap 1: Frituurvet verwijderen

Als allereerst beginnen we met de meest logische stap: verwijder de stekker uit het stopcontact. Eigenlijk is het slim om de lege flessen van het frituurvet te bewaren. Giet het oude vet in deze verpakking en zorg ervoor dat de verpakking goed dicht zit. Je kunt je oude vet kwijt bij inzamelpunten. Wist je dat dit vet weer geryclect wordt tot brandstof? Je kunt het natuurlijk ook gewoon kwijt bij het restafval. Let op dat je vet nooit in een afvoer weggooit (ook niet in bijvoorbeeld een toilet), want vet hecht zich aan de wanden van de afvoer en zorgt hierdoor voor verstoppingen.

Stap 2: het schoonmaken

Welke onderdelen?

Er zijn een aantal onderdelen die van belang zijn om schoon te maken:

  • De binnenpan
  • Het frituurmandje
  • Het deksel
  • Het warmte element
  • De buitenkant van de frituur
Voorwerk

Nadat je het vet hebt verwijdert, veeg je de pan zoveel mogelijk droog/schoon met keukenpapier. Zo probeer je de ergste vetresten al te verwijderen.

Vaatwasser

In sommige gevallen mogen onderdelen van de pan in de vaatwasser. Dit is natuurlijk de makkelijkste oplossing. 

Vaatwastablet of soda

Vul de frituurpan tot driekwart met water en leg hier een vaatwastablet in. Hierna verhit je de frituurpan 10 minuten op ongeveer 90 graden. Hierna goed naspoelen en klaar! Ditzelfde trucje kun je ook doen met een paar lepels soda in plaats van een vaatwastablet.

Afwasmiddel

Je kunt ook met afwasmiddel aan de slag gaan. Gebruik hiervoor gewoon afwasmiddel in heet water en schrob het mandje en de deksel schoon.

Azijn

Meng water met een beetje schoonmaakazijn en gebruik dit voor de deksel en de binnenkant van de frituur. Het is goed om dit even in te laten werken. Daarna kan je het schoonvegen met een droge doek.

Biotex

Laat de frituurpan een nacht weken in een sopje gemaakt van biotex. Dit maakt resten vet los. De volgende dag kun je het vet verwijderen met een afwasborstel. Zorg ervoor dat je de frituur meerdere malen goed naspoelt en alle biotex verwijdert.

Voorkomen in plaats van genezen

Je kunt je frituurpan langer schoonhouden met deze tips:

  • Zorg ervoor dat je direct na gebruik de pan schoonmaakt, zoals de deksel en de zijkanten. Zo voorkom je dat dit inbrandt.
  • Verschoon je vet regelmatig. Restjes van eten blijven in het vet achter en dit brandt de volgende keer weer extra in.

Succes, we hopen dat het klusje nu wat gemakkelijker is!

Woonmooier.nl
Logo