Tips om energie te besparen in huis

Ben jij benieuwd hoe je energie kunt besparen? In dit artikel vertellen we je hoe je energie kunt besparen in huis. Met deze energie besparen tips breng jij je energiekosten omlaag en zul je minder energie verbruiken! Lees snel verder voor deze bespaartips.

Duurzaam

Energie besparen is duurzaam en goed voor het milieu! Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor je portemonnee. Om echt energie te besparen kun je overgaan op duurzame of terwijl: groene energie. Overstappen naar groene energie vraagt een investering, maar is wel een goede energiebesparing. Voor een aantal duurzame manieren kun je ook subsidie aanvragen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te kunnen verwarmen. Het vervangt de Cv-ketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit in plaats van gas. Er zijn verschillende warmtepompen, die bijvoorbeeld gebruik maken van grondwater of lucht.

Zonne-energie

Zonne-energie is een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Op dit moment geldt nog de salderingsregeling, waarmee je het te veel aan opgewekte energie kunt terug leveren aan de energiemaatschappij. Zonne-energie kan worden opgewekt met een zonneboiler of zonnepanelen.

Sluipverbruik

Sluipverbruik is een term die nog niet heel veel wordt gebruikt, maar wel veel voorkomt. Sluipgebruik zijn apparaten die op stand-by staan (en dus alsnog van stroom worden voorzien) en hiermee tot 75% (!) van de normale energie verbruiken. Of een apparaat energie verbruikt zie je soms al snel aan lampjes die nog branden. Maar ook andere apparaten kunnen nog energie verbruiken, zoals opladers. Sluipverbruik stop je simpel: gebruik geen stand-by stand maar zet een apparaat echt uit door de stekker uit het stopcontact te halen.

LED

LED verlichting is duurzaam en zuinig. Een LED lamp gaat gaat over het algemeen negen keer zo lang mee als een gloeilamp en is 85% zuiniger! Weliswaar is de aanschafprijs van een LED lamp hoger, maar je hebt het dus al snel terugverdiend.

Gebruik apparaten verstandig

Maak verstandig gebruik van apparaten. Start een vaatwasser bijvoorbeeld niet voor deze helemaal vol is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een wasmachine. En gebruik een droger alleen wanneer het echt nodig is, en dus niet als de zon schijnt.

Energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten zijn net als LED lampen duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf vlot terug. De zuinigheid van een apparaat herken je aan het verplichte label. Tegenwoordig is het meest zuinige label de A+++.

Isolatie

Isolatie is een slimme manier om de warmte in huis goed vast te houden. Zo verminder je de kosten van verwarmen. Isolatie is op verschillende manieren mogelijk, zoals dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas (HR++). Goed om te weten: voor sommige manieren van isolatie is zelfs een subsidie mogelijk vanuit de overheid.

Nog meer handige tips:

  • Maak gebruik van een stekkerdoos. Zo zet je met één schakelaar alle apparaten volledig uit in plaats van op stand-by stand.
  • Kijk ook goed naar de verschillende energieleveranciers. Hiermee kun je flink bezuinigen op je maandelijkse energielasten.
  • Voorkom tocht. Hier moet je verwarming hard voor werken! Gebruik tochtstrippen of kit om kieren te dichten.
  • Je was wassen op 30 in plaats van 40 graden, kan tot 30% bezuinigen.

Woonmooier.nl
Logo