Misschien heb je wel vaker nagedacht over een uitbouw van je woning. De manier om extra ruimte te krijgen en misschien ook meer licht door veel glas in de uitbouw te laten verwerken. Een goed uitgevoerde verbouwing vermeerdert de waarde van je huis en kan dat ook een mooier aanzicht geven. Maar let op: vaak loopt het mis omdat mensen denken dat een uitbouw een eenvoudig klusje is dat iedere aannemer (bij voorkeur de goedkoopste) aankan. Dat is een vergissing die duur kan komen te staan. Hieronder vind je een aantal praktische tips.
1. De bouwvergunning
Niet voor iedere aanbouw is een vergunning nodig. Als huiseigenaar blijf jij altijd verantwoordelijk voor het juist toepassing van de regelgeving en niet de aannemer of architect. Zorg derhalve dat je zekerheid hebt dat de verbouwing binnen de regels gebeurt.
2. De bouwkundig expert
Een aanbouw vraagt bouwkundige expertise omdat er diverse constructieve problemen zich voor kunnen doen. Bouwkundig adviesbureau Van Alfen Ingenieurs is een van de experts die voor jou de bouwtechnische keuring kunnen doen, bouwtekeningen kunnen (laten) maken en de noodzakelijk berekeningen verzorgen. Als het om een aanbouw gaat, moet er vrijwel zeker fundering worden aangebracht en ook de bestaande constructie moet in het plan worden verwerkt. Een bouwkundig expert kan diverse diensten voor en tijdens de verbouwing leveren.
3. De juiste keuze
Een uitbouw moet niet alleen extra ruimte opleveren, het moet ook bij de woning passen. Een paar bakstenen met ramen en deuren is ook een aanbouw maar dat is wat jij zoekt en dat voor waarde vermeerdering zorgdraagt? Een architect heeft ook jouw huis ontworpen als een geheel waarbij de lijnen het aanzicht bepalen. Huizen uit de jaren 30 van de vorige eeuw zien er beslist anders uit dan recente nieuwbouw. Neem de tijd om een uitbouw te kiezen die echt past bij jouw huis. Op internet kan je voorbeelden vinden, maar wellicht ook al in de buurt?
4. De juiste aannemer kiezen
Met een complete constructietekening kan je offertes gaan opvragen. Minimaal 3 stuks is verstandig. Als er erg grote verschillen zijn, is een groter aantal offertes wellicht een goed. Kies niet per se voor de goedkoopste aannemer maar bepaal ook wat jij verder belangrijk vindt zoals snelheid of goede communicatie. En wat is nu beter dan het advies van kennissen of familie die ervaring hebben met de kwaliteiten van aannemer?
5. Binnen draait het om afwerking
Misschien ben je wel eens op bezoek geweest bij iemand die een aanbouw had laten zetten. Als het meteen binnen opvalt waar de bestaande bouw ophoudt en de nieuwe begint is dat geen goede uitbouw. Als je mooier wilt wonen moeten bestaande bouw en aanbouw een geheel gaan vormen. Het is meer dan een gat in een muur maken en een stukje uitbouwen. Door een juiste keuze van materialen en een perfecte afwerking kan je zowel binnen als buiten het pand als een nieuw geheel zien met doorlopende lijnen.
6. Hoeveel kost het?
Dat is uiteraard van vele factoren afhankelijk. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 20.000 en € 60.000. Wil je geld lenen voor je verbouwing, bekijk dan eerst goed de voorwaarden.