Een toiletbril uitkiezen – Waar moet je op letten?

We gaan nog even door op de toilettour. Misschien heb je dankzij dit artikel inspiratie gekregen om je toilet te gaan verbouwen. Met een nieuwe wc bril verander je gemakkelijk de look van je toilet. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het uitkiezen van een toiletbril.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een nieuwe wc bril. We zullen het hieronder uitgebreid uitleggen.

  1. De vorm
  2. De afmetingen
  3. De manier van montage
  4. Het merk, serie en/of type van het toilet
  5. Functionaliteiten van de bril

De vorm

De meeste wc’s hebben een standaardvorm. Hierop past een universele toiletbril. Er zijn wel wc vormen die minder voorkomen en waar niet zomaar elke universele toiletbril op past. Er zijn verschillende vormen wc brillen zoals de EI-vorm of de D-vorm. De zitting moet dus overeenkomen met de toiletpot. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de bril niet goed past en/of eerder kapot gaat.

De afmetingen

Let goed op de hartafstand van het toilet. De hartafstand is de afstand tussen de middelpunten van de beide scharniergaten. Als je de hartafstand niet juist hebt berekend, kun je de zitting niet goed monteren. In principe staan de afmetingen van de bril en de scharniergaten vermeldt op de verpakking. Daarnaast is de afmeting van je toiletpot zelf natuurlijk ook belangrijk. Deze bekijk je door de breedte en afstand van het midden van de scharniergaten tot de voorkant te berekenen.

De manier van montage

Zijn de scharniergaten via de onderkant van je toiletpot te bereiken? Dan past in principe een wc bril met een standaard montage. Je kunt dan via de zijkant van de toiletpot de onderkant van de scharniergaten bereiken. Lukt dit niet? Dan heb je een toiletzitting met Easy fixing nodig. Deze toiletzittingen kunnen vanaf de bovenkant van de toiletpot gemonteerd worden.

Het materiaal

De toiletbril is in verschillende materialen te verkrijgen, zoals thermoplast, hout/MDF of duroplast. Thermoplast wc brillen zijn bestand tegen krassen, sterk, licht in gewicht en bijna onbreekbaar. Duroplast is antibacterieel, bijna onbreekbaar en krasbestendig. MDF/hout is vaak prettiger zitten omdat het de temperatuur van je eigen lichaam aanneemt. Voor welk materiaal je gaat is vaak een kwestie van smaak.

Merk, serie en/of type toilet

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel waar geen standaard zitting op past. Controleer dus altijd goed of je op jouw toilet een standaard zitting kunt plaatsen.

De functionaliteiten

Zoals ik al eerder had benoemd is een toiletbril al lang niet meer wat het is geweest. Zo kan een toiletbril verschillende opties hebben:

  • Softclose: de wc bril sluit automatisch zachtjes.
  • Easyclean: gemakkelijk schoonmaken van de zitting.
  • Comfort seat: extra groot voor extra zitcomfort.
  • Family seat: met een gewone zitting en verkleinde zitting voor kinderen.
  • Night light: LED verlichting die automatisch aangaat zodra je geluid maakt.

P.S. In dit artikel kun je leuke houten accessoires vinden voor in je toilet!

Woonmooier.nl
Logo