Een Scandinavisch interieur in een paar stappen

Waar denk jij aan bij Scandinavië? Wellicht aan lange donkere winters, kou, eindeloze bossen en de romantiek van de eenvoud. Al die elementen kan je terug laten komen in een echt winters Scandinavisch interieur.

1. Verlichting

De dagen zijn kort en in de winter is het in Scandinavië vooral donker, ook overdag. Om die reden is verlichting bijzonder belangrijk om sfeer in de woning te krijgen. In Scandinavië doet men dat met een groot aantal spotjes zodat er overal licht kan worden gemaakt. Dat wordt aangevuld met minimalistische sierlampen van goede kwaliteit. De trend is om in die minimalistische vorm een gouden statement aan te brengen, zodat er een echt sieraad aan het plafond hangt.

2. Mooie stoffen mogen best

In Scandinavië moet je niet aankomen met veel accessoires en tierelantijnen. Dat doe jij dus ook niet als je gaat voor een Scandinavisch interieur. Maar er zijn beslist wel mooie stoffen die je kan gebruiken. Denk maar aan linnen beddengoed, wollen vloerkleden en de nieuwe trend die in ieder interieur past : fluweel. Dierenvachtjes (namaak?) horen er in het koude noorden ook echt bij, maar dat is een heel persoonlijke keuze. Het gebruik van warme stoffen maakt jouw huis ook heel snel winterproof.

3. Hout moet natuurlijk

Wie eenmaal de bossen heeft gezien in noordelijk Europa begrijpt waarom hout in ieder Scandinavisch interieur hoort. Dat kan via losse houten elementen, takken maar ook een plafond of vloer. In dat deel van de wereld heeft men een voorkeur voor de lichtere houtsoorten en die worden ook nog vaak wit geverfd. Dat er op dat punt echter iets aan het veranderen is, lees je hierna.

4. Een veranderd inzicht in kleuren

In het minimalisme dat zo kenmerkend is voor een Scandinavisch interieur draaide het in het verleden enkel om lichte kleuren. Dat is nu langzaam aan het veranderen. Nog steeds is de hoofdrol weggelegd voor lichte en neutrale kleuren. Er is echter inmiddels ook een trend om die te combineren met wat donkere tinten. Je hoeft daarvoor geen uitgebreide kleurenwaaier te zoeken. Het blijft wel beperkt tot donkerblauw of grijs.

5. Kamerplanten

Een interieur zonder kamerplanten of bloemen kan natuurlijk niet. Voor dit interieur zijn er ook een aantal planten bijzonder geschikt door de vorm en de bescheiden kleuren. De stippenplant (Begonia) en de kamerden (Araucaria) zijn favoriet.

6. Houtkachel

Als jij wegdroomt in je Scandinavisch interieur wil je dat uiteraard doen terwijl je naar een houtvuur kijkt. Houtkachels kopen bij Droomkachels betekent dat je de keuze hebt uit 500 modellen. Een houtkachel is een eyecatcher en zorgt meteen voor een gezellige sfeer. De moderne kachels geven een uitstekend rendement. Als je een houtkachel op de juiste manier gebruikt, kan dat CO2-neutraal gebeuren en heb je een energiebesparing van maar liefst 50%. Door de grote keuze is er ook altijd een model dat precies past in jouw interieur. Maar het wordt natuurlijk pas een echte droomkachel door het vlammenspel. Laat je voor de aanschaf wel informeren omtrent de regelgeving terzake houtkachels en de EcoDesign wetgeving voor 2022.

Woonmooier.nl
Logo