Een salontafel voor in jouw woning

Een salontafel is een meubelstuk dat belangrijk is voor je interieur. Dat komt omdat het een zeer centrale plek heeft in je woonkamer. Overigens is dat wat het woord ‘salon’ in het Frans ook betekent, namelijk woonkamer. Met salontafel wordt echter niet de eettafel aangeduid.

Hoewel er veel verschillende soorten salontafels zijn hebben ze over het algemeen wel enkele generieke kenmerken. De salontafel is meestal een tafel die wordt geplaatst voor of in de directe omgeving van het bankstel en de eventueel daarbij behorende stoelen. Meestal is het daarom een lage tafel omdat het zitgedeelte waar meestal ook de televisie staat, ook wat lager bij de grond is dan bijvoorbeeld een eettafelstoel. Daarin zit je rechterop.

De salontafel dient ertoe om bijvoorbeeld drankjes, de afstandsbediening of tijdschriften en fraaie interieurverrijkende objecten zoals planten, kaarsen of koffietafelboeken op te plaatsen. En vanzelfsprekend is het helemaal niet raar wanneer jij, nadat je na een lange werkdag thuiskomt en achterin je sofa zakt, even heerlijk je voeten op deze tafel legt.

Verschillen in omvang, stijl en materiaal

Salontafels kunnen variëren qua afmetingen maar zijn wel altijd laag. In de breedte en vorm kunnen ze echter flink verschillen. Er zijn grote, houten en robuuste salontafels waar je heel wat spullen op kwijt zult kunnen. Sommige salontafels zijn ook nog eens voorzien van lades waarin je je spulletjes kunt opbergen zodat ze uit het zicht zijn. Er zijn echter ook kleine, ronde salontafeltjes bijvoorbeeld van glas waarin je vanzelfsprekend niets kwijt kunt en die optisch veel minder aanwezig zijn.

Soms bestaan salontafels zelfs uit meerdere lagen die je apart kunt bewegen. Op die manier kun je namelijk de oppervlakte die de salontafel inneemt veranderen. Soms bestaat een salontafel uit meerdere afzonderlijke delen die los van elkaar kunnen staan. Vaak betreft het kleine tafeltjes die precies onder een groter element passen en in dezelfde stijl vormgegeven zijn. Zo kun je je interieur ieder moment veranderen.

Een ander salontafel concept betreft een tafeltje op wielen. Een salontafel onderscheidt zich van een bijzettafeltje door de centrale plek die de tafel inneemt, meestal direct voor het zitgedeelte. Qua uiterlijk verschillen salontafels en bijzettafels echter soms niet eens zo veel van elkaar, al zijn bijzettafels meestal een beetje kleiner. Een salontafeltje met wieltjes kan echter bij bezoek direct worden omgevormd tot een bijzettafeltje waarop de feestgangers hun drankje naast hun fauteuil kunnen plaatsen.

De juiste salontafel kopen

Wil je een salontafel kopen? Het is lastig om je daarbij goed te adviseren omdat de juiste tafel voor jou zo sterk afhankelijk is van de rest van je interieur. In veel gevallen is er sprake van een kwestie van smaak en zoals je weet valt over smaak niet te twisten. Let wel goed op of de materialen en kleuren goed passen bij de rest van je meubels. En let er ook vooral goed op dat er genoeg loopruimte overblijft in de zithoek. En wil je ervoor zorgen dat je huiskamer gemakkelijk om te bouwen is, kies dan zeker niet voor een extreem zwaar exemplaar maar neem een kleinere salontafel op wielen. Een salontafel aanschaffen is leuk en er zijn genoeg keuzemogelijkheden.

Woonmooier.nl
Logo