Eclectisch interieur; wat is het en hoe creëer je het?

De eclectische stijl komt steeds vaker voor. Maar wat is een eclectisch interieur precies? Wat is de betekenis van eclectisch? En wat zijn precies de kenmerken van eclectisch wonen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een eclectisch interieur?

De betekenis van het woord eclectisch is ‘het beste uitkiezend’. Om precies te zijn wordt in een eclectische stijl de beste stijlelementen uit verschillende stijlen met elkaar samen gevoegd.

De kenmerken van eclectisch wonen

Avontuurlijk

De stijl kenmerkt zich door het gebruik van verschillende kleuren, materialen en structuren. Dus bijvoorbeeld niet één stijl meubels, maar variërend in vorm en uitvoering. Printjes in huis (bijvoorbeeld een mooi kussen of vloerkleed) doen het ook goed in het eclectisch interieur. Daarnaast kenmerkt de eclectische stijl zich dus ook door het gebruik van verschillende woonstijlen. 

Geen trendvolger

De eclectische stijl staat volledig los van alle woontrends. Dit omdat er eigenlijk uit alle stijlen iets wordt gebruikt en hierin de eigen persoonlijkheid naar voren komt.

Gebruik van accessoires – eyecatchers

Accessoires hebben de hoofdrol in het eclectische interieur. Hierin kun je je persoonlijkheid naar voren laten komen, bijvoorbeeld een erfstuk, souvenir of een belangrijk kunstwerk. Er wordt in de eclectische stijl ook wel gebruik gemaakt van tweedehands producten die met een beetje creativiteit worden omgetoverd tot iets heel anders.

Oud en nieuw

Het combineren van moderne elementen met oude objecten hoort echt typisch bij deze stijl en kan dus niet ontbreken als jij een eclectisch interieur wilt neerzetten.

Tips en tricks

Hanteer een rustige basis

Pas op met drukke kleuren, patronen of behang op de muren. Het eclectisch interieur is namelijk al gevarieerd in kleuren en vormen. Door ook nog de muren te kleuren kan het geheel te druk worden. Een veilige basis is bijvoorbeeld wit of een andere lichte kleur.

Verrassing!

Zorg voor een verrassingsobject, bijvoorbeeld een opvallend vloerkleed of een opvallend kunstwerk. Juist de elementen die iemand niet verwacht zorgen ervoor dat een interieur herinnert blijft. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een focuspunt: dat waar je direct op moet focussen als je een kamer binnenkomt. Dit hoeft geen los object te zijn, het kan ook verweven zijn in de bouwstijl van het huis, bijvoorbeeld een open haard.

Materiaal

Materiaal wat veel naar voren komt in een eclectisch interieur is fluweel en vintage leer. Je hebt hierin veel opties, bijvoorbeeld in je meubels of juist in de accessoires. Past dat niet echt bij jou? Dat is het leuke aan een eclectisch interieur: je kunt ook voor iets heel anders gaan!

Orde

We hebben het nu niet over een stijl die zich kenmerkt door overal maar wat neer te zetten! De eclectische stijl gaat echt over het combineren van oude en moderne objecten die een sterk stijlelement van een bepaalde interieurstijl hebben. Avontuurlijk is iets anders dan wanorde. Zorg er dan ook voor dat je woning niet chaotisch wordt. Dit kan bijvoorbeeld door samenhang te creëren in je woning door bijvoorbeeld her en der dezelfde kleuren terug te laten komen. Dit zorgt ervoor dat je interieur toch nog overzichtelijk blijft.

Succes!

Woonmooier.nl
Logo