Droge lucht in huis; 6 tips tegen te droge lucht

De winter nadert en dat betekent een droge lucht in huis! Een te droge lucht kan klachten veroorzaken op verschillende vlakken. Gelukkig kun je het wel oplossen door je lucht te bevochtigen. Een simpele oplossing is een luchtbevochtiger, maar er zijn ook andere opties. Tips voor een droge lucht in huis lees je in dit artikel!

Hoe ontstaat droge lucht in huis?

In de winter is de lucht droger dan normaal. Dit komt door een tekort aan waterdampen in huis. De luchtvochtigheid is laag. De grootste boosdoener in het creëren van droge lucht is de centrale verwarming. Ook door vloerverwarming daalt de luchtvochtigheid. Bovendien bevat koude lucht van buiten (in de winter) minder vocht dan normaal. Die lucht komt in je huis, waarna deze wordt opgewarmd door de centrale verwarming en de luchtvochtigheid nog verder afneemt.

Klachten door een droge lucht

Als de luchtvochtigheid onder de 40 procent komt, kunnen klachten ontstaan. De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60 procent. Het lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht. Door een lage luchtvochtigheid wordt vocht op het huid sneller verdampt en kun je minder zuurstof uit de lucht opnemen. Je kunt last onder andere last krijgen van hoofdpijn, hoesten, droge/branderige ogen en een droge huid. Daarnaast komt stof eerder vrij bij een droge lucht, waar ook weer gezondheidsklachten uit voort kunnen komen. Stof versterkt de klachten die ontstaan uit een droge lucht ook. Niet alleen mensen hebben last van lucht die te droog is, maar bijvoorbeeld ook huisdieren (kuchen en haren/ruien), houten meubelen (hout kan gaan uitdrogen en daardoor gaan werken) en planten. Je kunt daarnaast ook nog eens last krijgen van statische elektriciteit. Genoeg redenen om die droge lucht aan te passen, toch? Lees hieronder onze tips!

lucht bevochtigen

Tips tegen droge lucht in huis

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een droge lucht tegen te gaan. Deze tips richten zich op het toevoegen van waterdamp aan je woning.

  • Maak gebruik van verwarmingsbakjes. Deze bakjes kun je vullen met water en hang je vervolgens aan de radiatoren van de centrale verwarming. Doordat de bakjes warm worden verdampt de lucht, wat de luchtvochtigheid weer stimuleert. Je kunt dit trouwens ook zelf maken door bakjes met water op of bij de verwarming te zetten (bijvoorbeeld op de vensterbank boven de radiator). Gewoon bekertjes water voldoen al.
  • Laat na het douchen de deur van de badkamer open staan. De vochtige lucht uit de badkamer kan dan door je huis trekken.
  • Probeer de temperatuur in huis onder (of tot maximaal) 21 graden te laten. In de slaapkamer wordt gezegd dat een temperatuur van 16 graden ideaal is. Dit zorgt niet alleen voor beter slapen, maar zorgt er ook voor dat de lucht minder snel droog wordt. Bovendien is het ook nog eens duurzaam en dalen de kosten op je energierekening. Vergeet ook niet de verwarming uit te zetten als je niet thuis bent of als je gaat slapen. Wellicht beschik je zelfs over een slimme thermometer en is het mogelijk om het zo in te stellen dat je verwarming alleen op bepaalde tijden aan staat.
  • Laat natte was binnen drogen.
  • Maak gebruik van een luchtbevochtiger. Luchtbevochtigers zijn in verschillende maten te verkrijgbaar. Sommige luchtbevochtigers hebben ook nog extra’s, zoals lampjes of de mogelijkheid om etherische oliën toe te voegen. Er bestaan drie soorten luchtbevochtigers: stoom, ultrasoon en verdamping. Een stoomapparaat verwarmd water tot stoom. Een ultrasoon systeem verspreidt trillingen in het water waardoor er nevel ontstaat. Een verdampingssysteem blaast lucht door een vochtig filter. Hieronder vind je een selectie van kwalitatieve luchtbevochtigers die je kunt kopen bij vertrouwde webshops.
  • Plaats planten in je huis die vocht afgeven/verdampen. Eigenlijk doen alle planten dat, maar er zijn een aantal planten die nog net iets extra vocht afgeven. Ook prettig om deze planten in de slaapkamer te plaatsen trouwens! Voorbeelden van deze planten zijn de aloë vera plant of de lepelplant. Of deze planten bijvoorbeeld:

Overige tips

Zet af en toe een raam of een deur open om frisse lucht van buiten toe te laten. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid niet omhoog (aangezien de buitenlucht ook droog is), maar het kan wel klachten zoals benauwdheid en hoofdpijn verminderen. Dit voelt wellicht niet natuurlijk, omdat het buiten koud is. Maar toch is het echt goed voor je lichaam en je huis. Zorg er ook voor dat je huis zo stofvrij mogelijk is.

Er zijn ook apparaten waarmee je de precieze luchtvochtigheid kunt opmeten. Bijvoorbeeld door een hygrometer te gebruiken. Een hygrometer kan de hoeveelheid vocht in de lucht opmeten en zet dit om in een vochtpercentage. Zo kun je ook direct zien of de tips werken!

Hygrometers bestel je eenvoudig op Bol.com. Zie hieronder enkele voorbeelden van uitstekende hygrometers die we op Bol.com hebben gevonden:

Woonmooier.nl
Logo