Dragende muur verwijderen: 3 aandachtspunten

Bij sommige verbouwingen en renovaties is het noodzakelijk om een muur uit te breken. Bijvoorbeeld om een ruimte te vergroten of omdat er plannen zijn voor het uitbouwen van de woning. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een serre. In dat geval is de kans groot dat je met dragende muren werkt. Op deze muren rust dus de volledige constructie van de woning. Voordat een dragende muur verwijderd kan worden, moeten dus wel de nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen om onveilige situaties te voorkomen. Maar waar moet je allemaal aan denken voordat je eindelijk over kunt gaan tot het slopen van de bestaande muur? In dit artikel zetten we een aantal belangrijke punten op een rij. 

1. Schakel een professional in

Het veilig verwijderen van een draagmuur klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Er is veel om rekening mee te houden. Stel jezelf daarom eerst de vraag of je de muur zelf gaat verwijderen of dat het misschien verstandiger is om een professional in te schakelen. 

Maar wat kun je verwachten van de draagmuur verwijderen kosten? Hoeveel kost het om hier iemand voor in te schakelen? Dit hangt van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de muur, het gebruikte materiaal, maar ook wat er vervolgens verder nog gedaan moet worden. 

De meeste kosten worden nog voor het slopen zelf gemaakt. Zo is het bijvoorbeeld van essentieel belang om een constructieberekening uit te laten voeren. Pas wanneer je over een constructieberekening beschikt, weet de aannemer pas zeker wat er allemaal gedaan moet worden om veilig te werk te gaan. Het is voor hem dan ook pas mogelijk om een offerte op te stellen. 

Zelfs als je de sloop zelf wil realiseren, heb je dan ook nog altijd de hulp van een deskundige nodig. Je kunt niet zonder constructieberekening. Deze is ook noodzakelijk bij de aanvraag van een vergunning. Het toont aan dat er veilig gewerkt kan worden. 

2. Vraag de bouwtekeningen van de woning op 

Als je de constructie van de woning aanpast, dan ben je altijd vergunningsplichtig. Zodra je een dragende muur gaat slopen, zul je dus hoe dan ook een vergunning aan moeten vragen. Je hebt de bouwtekeningen van de woning nodig om een vergunning aan te vragen. Meestal krijg je deze tijdens de koop ook in handen. Heb je deze niet ontvangen of ben je deze kwijt? Dan is dit gelukkig ook geen probleem. Je kunt de bouwtekeningen namelijk ook gemakkelijk en geheel gratis bij de gemeente aanvragen. Deze hebben de bouwtekeningen van alle woningen binnen hun gemeente liggen. Zelfs van oudere woningen. 

3. Steunen van de draagmuur 

Het is vooral belangrijk dat de draagmuur tijdens de sloop op de juiste manier gesteund wordt. Het steunen van de draagmuur kan op verschillende manieren. Hoe groter het verwijderde deel, hoe groter de constructie moet zijn. Stel: de muur wordt slechts deels verwijderd voor het plaatsen van een raam, dan volstaat meestal al een tijdelijke balk om de muur te stutten. Gaat het bijvoorbeeld om het doorbreken van een buitenmuur? Dan moet er een geheel stalen portaal worden geplaatst waarmee alle muren rondom worden gesteund. 

Woonmooier.nl
Logo